Ajan­kohtai­sta

Tehy kehottaa kitkemään epämääräiset työaikojen venytykset

Tehyn Älä veny liikaa -kampanja kiinnittää huomiota työaikamääräysten noudattamiseen.

Työehtosopimukset ja työaikamääräykset on säädetty työntekijöiden suojaksi. Kuitenkin on yleistä, että voimassa olevia virka- ja työehtosopimusten määräyksiä ei noudateta työpaikoilla. Tehyn jäsenkampanja ”Älä veny liikaa” kehottaa terveys- ja sosiaalialan hoitohenkilöstöä kiinnittämään huomiota työaikoja koskeviin pelisääntöihin ja työssä jaksamiseen.

– Valitettavasti hoitoalalla ylitöistä, tuplavuoroista ja työvuoroluettelon äkillisistä muutoksista on tullut maan tapa, joka kuormittaa valtavasti henkilöstöä. Tällaiset vippaskonstit työvoiman käytössä on saatava kitkettyä, jotta epämääräiset venymisjärjestelyt saadaan loppumaan. Tämä on välttämätöntä myös sen vuoksi, että terveys- ja sosiaalihuollon jatkuvat muutokset pystytään toteuttamaan onnistuneesti, sanoo Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola.

Tehyn viime kuussa julkistaman terveydenhuollon toimintaa ja henkilöstöjärjestelyitä koskevan selvityksen mukaan 21 % vastanneiden luottamusmiesten organisaatioista maksoi työntekijälle ylityökorvausta. Vaikka korvausten maksamisessa on tapahtunut parannusta, on liian yleistä, että työnantaja ei maksa ylityökorvauksia, vaan ylityötunnit pyritään korvaamaan tunti tunnista periaatteella hiljaisempana aikana. Kyselyn mukaan 39 % organisaatioista toimii näin.

– On selvää, että hoitoalallakin on ylitöitä, mutta ne on korvattava. Jos korvaus otetaan tunti tunnista periaatteella niin käytännössä tämä tarkoittaa ylityökorvauksista luopumista. Korvausten tarkoituksena on kompensoida ylimääräisestä työstä aiheutuvaa rasitusta ja työsidonnaisuuden kasvua, muistuttaa Tehyn edunvalvontayksikön johtaja Minna Helle.

Ylitöiden määrä on Tehyn selvityksen mukaan moninkertaistunut vuodesta 2004. Tuolloin vain 16 % vastanneista luottamusmiehistä ilmoitti organisaationsa varautuvan ylitöihin, nyt tätä mieltä on jo yli kolmannes vastanneista (38 %). Kyselystä käy myös ilmi, että äkillisissä tilanteissa henkilöstön riittävyys korvataan yleisimmin niin, että edellisen vuoron työntekijä tekee tuplavuoron, näin ilmoitti 83 % vastanneista 189 pääluottamusmiehestä. Lähes yhtä yleistä on työskennellä vajaalla miehityksellä tai kutsua vapaavuorolaisia töihin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030