Ajan­kohtai­sta

Uusi suositus selventää lääkäreiden todistuksia oikeusistuimille

Lääkärit, jotka kirjoittavat harvoin todistuksia viranomaisille tai oikeusistuimille, voivat käyttää suositusta aineettoman vahingon korvaamisesta muistin tukena.

Aineettoman vahingon korvaamisesta laadittu suositus selventää lääkäreiden viranomaisille ja oikeusistuimille antamien todistusten sisältövaatimuksia.

Suositusta käytetään tuomioistuimissa, kun niissä päätetään esimerkiksi pahoinpitelyn uhrille koituneen tilapäisen haitan korvaamisesta. Suosituksen tavoite on yhdenmukaistaa eri puolella Suomea annettavia korvauspäätöksiä.

Suosituksen laatimiseen osallistunut Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen ylilääkäri Antero Mäkelä sanoo, että lääkäreiden tulisi pyrkiä kirjaamaan lääketieteellisten todistusten tilakuvauksiin ne seikat, jotka suosituksen luokitteluissakin on.

Mäkelän mukaan asianomaisen edun mukaista on, että todistuksessa on huomioitu korvauksen määrittämisessä käytettävät seikat

Muistin tueksiMäkelän mukaan ne lääkärit, jotka kirjoittavat harvoin todistuksia viranomaisille tai oikeusistuimille, voivat käyttää suositusta muistin tukena.

– Suosituksen perusteella lääkäri voi arvioida minkä asteisesta näiden suositusten mukaisesta vammasta on kyse.

Mäkelän mukaan tällä hetkellä lääkäreiden todistuksissa viranomaisille ja oikeusistuimille on vaihtelevuutta: osan perusteella maallikko pystyy määrittämään vamman vaikeusasteen, mutta ei aina. Tällöin lääkäriä pyydetään täydentämään todistustaan, tai hänet kutsutaan todistamaan oikeussalissa.

– Jos korvauksen määrittämiseen tarvittavat seikat käyvät ymmärrettävästi ilmi lääkärin todistuksesta, kirjallisen todistuksen täydentämiseen jälkikäteen esiintyy vähemmän tarvetta, Mäkelä sanoo.

Suosituksen vammaluokituksessa on huomioitu niiden ICD-10 -koodit. Oikeusasteet toivovat, että lääkärit käyttäisivät ICD-10 -luokitusta myös lääkintölaillisia todistuksia antaessaan.

Juha-Pekka Honkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030