Ajan­kohtai­sta

Liikunta vahvistaa nuoren naisen luustoa

Väitöstutkimuksen mukaan vähäestrogeenisten ehkäisypillerien pitkään jatkuva käyttö saattaa haitata luun normaalia kehitystä.

Seitsemän vuoden seurantatutkimus osoitti tärähdyksiä sisältävän liikunnan olevan hyödyllistä nuorten naisten luille. Toisaalta liikunnan määrän selvä vähentäminen vaikutti negatiivisesti luumassaan. Myös vähäestrogeenisten ehkäisypillerien käyttö saattaa haitata hyvän huippuluumassan saavuttamista.

LL Essi Pikkaraisen väitöskirjatutkimuksessa seurattiin seitsemän vuoden ajan suomalaisten nuorten naisten luun mineraalimassan ja luun tiheyden kehitystä. Tutkimuksen alkaessa 142 tutkittavaa olivat iältään 9–15-vuotiaita. Mukana oli aktiivivoimistelijoita, juoksijoita ja urheilua harrastamattomia verrokkeja.

Tutkimuksen mukaan tärähdyksiä sisältävä liikunta on hyödyllistä luille. Lannerangan ja reisiluun kaulan luuntiheys oli suurempi voimistelijoilla verrokkeihin nähden koko seuranta-ajan. Liikunnan määrä oli ainoa todettu merkitsevästi kantaluun hyvää laatua selittävä tekijä.

Liikunnan vähenemisellä oli negatiivinen vaikutus luuntiheyteen. Liikuntaharrastuksen lopettaneella ryhmällä lannerangan ja reisiluun kaulan luuntiheys suureni vähemmän kuin liikuntaa jatkavalla ryhmällä. Liikunnan väheneminen oli yhteydessä myös kantaluun laatua heijastaviin mittaustuloksiin.

Ehkäisyvalmisteet saattavat haitata luuston vahvistumista

Pitkäaikainen vähäestrogeenisten ehkäisyvalmisteiden käyttö näytti vaikuttavan epäedullisesti luun normaaliin kertymiseen. Näytti siltä, että pitkään ehkäisypillereitä käyttäneiden nuorten naisten luuntiheys suureni vähemmän kuin muiden.

Tutkimuksella kartoitettiin nuorten naisten elämäntapojen vaikutusta luumassan kehitykseen. Tiedot fyysisestä aktiivisuudesta, elämäntavoista, terveydentilasta, kuukautishistoriasta, seksuaalisesta kypsymisestä sekä ravitsemuksesta hankittiin kyselylomakkein ja haastatteluilla. Lonkan ja reisiluun kaulan luuntiheys ja luumassa mitattiin DEXA-laitteella ja luun ominaisuuksia tutkittiin myös kantapäästä ultraäänimittauksin.

Pikkaraisen tutkimusprojektin tulokset osoittivat, että tärähdyksiä sisältävä liikunta on hyödyksi luille ja sen lisääminen nuoruusiällä voi auttaa saavuttamaan suuremman, perintötekijöiden määräämän maksimaalisen luumassan.

Tuloksia voidaan käyttää hyväksi nuorten liikuntasuosituksia muodostettaessa. Lisäksi tutkimus osoitti, että liikunnan jatkaminen on tärkeää nuorena saavutetun edun säilyttämiseksi. Tutkimus osoitti myös, että vähäestrogeeniset ehkäisypillerit saattavat haitata luun normaalia kehitystä. Lisätutkimukset aiheesta ovat tarpeen hoitosuositusten antamista varten.

LL Essi Pikkaraisen väitöskirja tarkastetaan 18.6.2008 Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030