Ajan­kohtai­sta

Terveydenhuoltolaki testaa lääkärin vuorovaikutustaidot

Jos hoitosuhde ei toimi, potilas voi jatkossa vaihtaa lääkäriä ­aiempaa helpommin. Herttoniemen terveysaseman ylilääkäri Martina Torppa pohtii, tuleeko Suomeen kilpailun seurauksena samanlainen ranking-lista, kuin esimerkiksi Yhdysvalloista löytyy.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/herttoniemiylil.jpg

Jos hoitosuhde ei toimi, potilas voi jatkossa vaihtaa lääkäriä ­aiempaa helpommin. Terveyskeskuslääkäriä mietityttää, miten laatu­vaatimukset ja nykyresurssit kohtaavat.

Uusi terveydenhuoltolaki lisää potilaan valinnanvapautta. Jos hoitosuhde ei tyydytä, voi hoitavan lääkärin pistää nykyistä helpommin vaihtoon. Potilas voi myös valita erityisvastuualueen sisällä terveydenhuollon toimintayksikön, jossa häntä tutkitaan. Laki mahdollistaisi kiireettömät tutkimukset myös työssäkäyntialueella, mikäli työpaikkakunta ei kuulu samaan erityisvastuualueeseen kuin kotipaikkakunta.

Taustalla on halu nostaa suomalaisen potilaan valinnanvapaus länsieurooppalaiselle tasolle. Suomessa on jo pitkään kritisoitu potilaan puutteellisia vaikutusmahdollisuuksia omaan hoitoonsa liittyvissä asioissa. Potilaan aseman parantaminen on asetettu myös nykyisen hallitusohjelman tavoitteeksi. Valmisteilla oleva EU:n terveyspalveludirektiivi luo lisäksi omat paineensa.

Terveydenhuoltolakia valmistelleen työryhmän puheenjohtaja Marja-Liisa Partanen STM:stä heittää pallon kuntien päättäjille.

– Julkisen terveydenhuollon on tulevaisuudessa kiinnitettävä enemmän huomiota hoidon laatuun, kun potilaat äänestävät jaloillaan. Kuntien päättäjien tehtävä on katsoa, miten järjestetään riittävät resurssit laadun varmistamiseksi.

Ei suosikkilistaa Suomeen

Partanen myöntää, että resurssipulan vaivaamassa perusterveydenhuollossa ajatus hoidon laadun parantamisesta voi tuntua haastavalta. Lakiuudistuksen henki on, että yksityiselle sektorille tuttu kilpailu ujutetaan perusterveydenhuoltoon.

– Uskon, että parhaimmillaan kilpailu lisää huolenpitoa potilaasta. Joka ­tapauksessa se on potilaan kannalta positiivinen asia.

Kaikkien mielestä kilpailu ei ole ­varauksetta hyvä asia. Herttoniemen terveysaseman ylilääkäri Martina Torppa pohtii, tuleeko Suomeen kilpailun seurauksena samanlainen ranking-lista, kuin esimerkiksi Yhdysvalloista löytyy. Siellä potilas voi tarkistaa netistä parhaimmaksi rankatun sairaalan, ja valita hoitopaikkansa sen ­mukaan.

– On aika arveluttavaa, jos lääkäreitä aletaan laittaa joidenkin virallisten mittareiden perusteella paremmuusjärjestykseen – hoitosuhteet ovat aina niin henkilökohtaisia asioita. Tosin puskaradio tekee sitä työtä jo nyt, kun potilaat vertailevat lääkäreitä keskenään, Torppa huomauttaa.

Mia Flygar

Kuva: Mauri Ratilainen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030