"/>
Etusivu » Lääkärilehden uutisia
" class="uutiskuva"/>

Ilmaisjakelulehdet tulivat odotusauloihin
Julkaistu 31.07.2008 13.20

Terveyskeskusten ja sairaaloiden odotusaulat kiinnostavat potilaiden huomiosta kilvoittelevia lehtikustantajia ja mainostajia.

Julkisen terveydenhuollon toimipisteissä jaettavaksi on perustettu alkuvuoden aikana kaksi uutta terveysaiheista lehteä, Terve Potilas ja Vilpertti. Jälkimmäistä jaetaan etenkin neuvoloissa sekä sairaaloiden äitiys- ja lastenosastoilla.

Vilpertin idea tulee Ruotsista, missä lehden päätoimittaja Marianne Falck oli tutustunut neuvoloissa jaettavaan Medbarn -lehteen. Falck sanoo, että lehti tulee pysymään ennemmin helposti lähestyttävänä kuin tieteellisenä julkaisuna.

– Lapsiperheiden elämä voi olla rankkaa. Neuvoloiden järjestämien ryhmien lisäksi myös lehti voi tarjota vertaistukea ja antaa vanhemmille äänen sekä kertoa, että myös lapsiperheiden elämä voi olla hauskaa, Falck sanoo.

Molempien lehtien päätoimittajat sanovat, että heidän tavoitteenaan on jakaa lukijoille asiallista tietoa asiantuntijahaastatteluilla. Lehdet ovat ilmaisia: terveyskeskukset ja sairaalat eivät maksa niistä – eivätkä kustantajat maksa jakelusta terveyskeskuksille ja sairaaloille. Lehdet ovat mainosrahoitteisia.

– Rahoitus tulee ilmoitusmyynnistä, mutta muuten emme ole tekemisissä lääketeollisuuden kanssa. Päätämme itse lehden sisällöstä, Terve Potilaan päätoimittaja Emilii Malmi sanoo.

Lehden on helppo päästä odotusaulaan

Soittokierros lehtien verkkosivuillaan ilmoittamiin jakelupaikkoihin osoittaa, että harva ylilääkäri tietää mitä lehtiä heidän vastuulleen kuuluvissa odotusauloissa jaetaan.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Esa Halsinaho toteaa, ettei heidän piirissään lehtiä ole koettu ongelmaksi, eikä niiden jakelusta ole siten ohjeistustakaan.

– Sairaala ei voi ottaa vastuuta sairaalassa saatavana olevien kymmenien lehtien sisällöistä. En usko, että myöskään potilaat tai vierailijat ajattelevat, että sairaala jotenkin valvoisi tai sensuroisi luettavaksi asetettuja lehtiä niiden sisällön perusteella. Kyllä lehtien luotettavuus perustuu lukijan ja lehden väliseen vuorovaikutukseen.

Emilii Malmi sanoo, että Terve Potilas -lehteä jaetaan julkisessa terveydenhoidossa, sillä se tavoittaa näin parhaiten kohderyhmänsä: terveyden ylläpidosta ja sairauksien ennaltaehkäisystä kiinnostuneet ihmiset.

– Lehtemme pääpaino on terveydessä, ei sairaudessa. Sen pyrkimyksenä ei ole masentaa, vaan motivoida ihmisiä ottamaan vastuuta terveydestään tai sairautensa hoidosta, Malmi sanoo.

Terve Potilaan yksi tavoite on hänen mukaansa olla yhteistyössä julkisen terveydenhoidon kanssa kansanterveyden edistämiseksi.

– Emme silti ole terveyskeskusten äänenkannattaja, sillä mielestämme potilaiden tulee saada puolueetonta tietoa. Terveysaiheita kyllä riittää, Malmi sanoo.

Marianne Falckin mukaan neuvolat jakelupaikkoina velvoittavat tekemään laadukasta lehteä.

– Lukijoiden toiveita on kuunneltava herkällä korvalla.

Myös Husin viestintäpäällikkö Riitta Lehtonen sanoo, että terveysaiheisille ilmaisjakelulehdille on sijansa.

– Haluamme kuitenkin päättää itse siitä, mitä odotusauloissa luetaan.

Lehtien päätoimittajat sanovatkin, että lehtien jakelu tapahtuu luvan kanssas. Tuoreissa jakelupaikoissa ei kuitenkaan kysyttäessä aina olut selvää, kuka luvan oli antanut. Marianne Falck sanoo, että Vilpertti-lehden jakelu tapahtuu etukäteen kysymisen lisäksi siten, että lehtinippu lähetetään paikan päälle saatekirjeen kera: jos lehti ei miellytä, posti vie nipun pois.

Falckin mukaan nippuja on palautettu vähän. Julkinen terveydenhoito suostuukin ilmaiseksi jakelupaikaksi varsin helposti.

Juha-Pekka Honkanen

Kuva: Kati Lehtonen

 

Edellinen Seuraava Lisää uutisia Anna palautetta uutisesta
Käynnistä keskustelu aiheesta Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Uusimmat uutiset

Töitä jatkoajalla05.02.2016

Voiko adrenaliinia käyttää sormien ja varpaiden puuduttamisessa?08.02.2016

Palkkiotilitykset e-aikaan08.02.2016

Ylilääkäri Risto Hannula: 
Omaan kohtaloon voi vaikuttaa08.02.2016

Työttömän työkyvyn muutoksista tietoa Kykyviisarilla08.02.2016

Uremian aktiivihoitojen vähyys ihmetyttää05.02.2016

WHO julisti kansainvälisen hätätilan zikaviruksen vuoksi04.02.2016

Selvitys: Terveydenhuolto tiukemmin valtion ohjaukseen02.02.2016

Åman: Pienistä sairaaloista tuli syntipukkeja02.02.2016

Mitä ebola opetti?01.02.2016

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2016