"/>
Etusivu » Lääkärilehden uutisia
" class="uutiskuva"/>

Sairaalan syke -sarja vie Jorviin
Julkaistu 31.07.2008 13.18

Sairaalan syke on Subtv:n uusi dokumentaarinen sarja, joka kuvataan yhdessä Suomen suurimmista sairaaloista, Jorvissa Espoossa. Sarja alkaa perjantaina 29. elokuuta.

– Kuvausryhmä on pieni ja he pistivät heti sairaalavaatteet päälle, joten aika nopeasti he alkoivat täällä teho-osastollakin ”kuulua kalustoon”, naurahtaa apulaisylilääkäri Tero Varpula.

Tuotantoyhtiö Century Filmsin kuvausryhmä seuraa hoitohenkilökunnan mukana teho-osastolle, päivystyspolille, synnytysosastolle ja lastenpoliklinikalle. Sarjassa kuvataan, miten hoitajat ja lääkärit selviävät kiireisten työpäiviensä keskellä ja millaisia ajatuksia ja tunteita työ sairaalassa synnyttää. Kuvattavilta potilailta on kysytty kuvauslupa tai he eivät ole tunnistettavissa.

– Potilaiden intimiteetin suojaamisen kuvausryhmä onkin hoitanut hyvin ammattitaitoisesti, eikä meidän henkilökunnan ole tarvinnut tähän puoleen puuttua, kiittää Tero Varpula.

Varpula sanoo, ettei ole nähnyt juurikaan nähnyt valmista kuvattua materiaalia, mutta näkemiensä välähdysten perusteella hän odottaa ihan mielenkiintoista sarjaa.

– Itse varsinkin aluksi tosin ajattelin, että mitä ihmettä tässä arkisessa puurtamisessa nyt on niin kiinnostavaa, että tänne tullaan oikein sarjaa tekemään. Nyt odotan sitä, että kaikki katsojat näkisivät, miten vaativaa työ täällä teholla on ja miten usein joudutaan pohtimaan vaikeitakin eettisiä kysymyksiä. Varsinkin hoitajien intensiteetin työtään ja potilaita kohtaan soisin näkyvän myös valmiissa sarjassa, Tero Varpula miettii.

Sairaaloissa ja etenkin sen raskaissa työpisteissä viljeltävän ”raskaan” huumorin Varpula uskoo jäävän tuotantoyhtiön studion leikkauspöydälle. Silti hän luottaa siihen, että sairaalan arkinen draama välittyy suomalaisille katsojille aitona.

Positiivinen ilmapiiri yllätti

Sarjaa on kuvattu toukokuusta alkaen. Sarjan tuottajan Miska Bergin mukaan sekä potilaat että työntekijät ovat suhtautuneet kuvausryhmän läsnäoloon erittäin positiivisesti.

– Meillä oli alunperinkin se käsitys, että Jorvissa on hyvä ilmapiiri, ja tämä käsitys on vain vahvistunut kun sarjan tekijät ovat tehneet työntekijöiden rinnalla omaa kolmivuorotyötään, Berg kertoo.

Kun amerikkalaisissa sarjoissa juostaan ja sähelletään, suomalaisen oikean sairaalan arki on huomattavasti verkkaisempaa.

– Vaikka työntekijöillä on ajoittain hyvinkin kovat paineet, sitä ei haluta näyttää potilaille, Berg huomauttaa.

12-osaista sarjaa on kuvattu jo satoja tunteja, mutta yhteen puolen tunnin jaksoon siitä päätyy vain pari prosenttia. Kuvausryhmä tallentaa paitsi hoitotapahtumia, myös haastattelee työntekijöitä näiden kokemuksista ja ajatuksista. Miska Bergin mukaan tavoitteena on kuvata terveydenhuollon ammattilaisen työn vaativuutta ja haasteita.

– Me teemme dokumenttia, emme fiktiivistä draamaa, joten sairaalan eri osastojen elämää halutaan kuvata totuudenmukaisesti, Miska Berg toteaa.

Ulla Järvi

Kuva: Tero Hanski

 

Edellinen Seuraava Lisää uutisia Anna palautetta uutisesta
Käynnistä keskustelu aiheesta Kerro kollegalle Tulosta

Kerro kollegalle

Lähetä uutinen sähköpostilla


Samasta aiheesta aikaisemmin
Uusimmat uutiset

Mentori tasoittaa opintopolkua27.08.2015

Vastaavatko lääkiksen opintopisteet työmäärää?28.08.2015

Pakkopullaa vai huippunisua?28.08.2015

Uusi allergiaohjelma muuttaa asenteita28.08.2015

Kokemus stressistä auttaa myös 
lääkisläisiä sitoutumaan opintoihin27.08.2015

Turvapaikanhakija on oikeutettu välttämättömään hoitoon27.08.2015

Työterveyslaitos aloittaa yt-neuvottelut26.08.2015

Raskausajan metformiinihoito voi vaikuttaa lapsen myöhempään kokoon25.08.2015

Pienetkin muutokset lisäävät liikkumisreseptin käyttöä24.08.2015

Huolellinen hoito pitää MERS:n kurissa21.08.2015

Suomen Lääkärilehti
Mäkelänkatu 2, PL 49, 00501 Helsinki
Puh. (09) 393 091, Fax (09) 393 0794
laakarilehti@laakarilehti.fi
© Suomen Lääkärilehti 1998-2015