Ajan­kohtai­sta

TV-ohjelmiin liittyy alle kouluikäisillä usein pelkoja

Väitöstutkimuksen mukaan pelkoa herättävät etenkin lastenohjelmien mielikuvitusolennot ja aikuisten ohjelmien väkivalta.

Alle kouluikäistä lasta ei ole välttämättä turvallista jättää katselemaan televisiosta yksin edes lapsille suunnattuja ohjelmia. Tampereen yliopistossa tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan valtaosa lapsista pelkää jotain TV-ohjelmaa, ja pelkoja liittyy yhä enemmän myös lapsille suunnattuihin ohjelmiin.

Piia Korhosen väitöstutkimuksessa haastateltiin vuosina 1993 ja 2003 yhteensä 210 iältään 5–6-vuotiasta lasta. Tutkimuksessa käytettiin teema- ja kuva-avusteisia haastatteluja, sekä jossain määrin myös vanhemmilta kerättyjä kyselylomakkeita, jotka liittyivät lasten TV:n katseluun ja unikäyttäytymiseen.

Tulosten mukaan molempina tutkimusvuosina lähes 80 % lapsista kertoi pelkäävänsä jotain TV-ohjelmaa, ja pelottavien ohjelmien sisältö siirtyi joillakin myös painajaisuniin. Vuonna 1993 suurin osa lasten peloista liittyi aikuisille suunnattuihin ja kymmenen vuotta myöhemmin lapsille tarkoitettuihin TV-ohjelmiin. Sisällöllisesti lasten TV-ohjelmapelot liittyivät etenkin mielikuvitusolentoihin sekä väkivaltaan. Mielikuvitusolentoja lapset pelkäsivät useammin vuonna 2003 kuin kymmenen vuotta aiemmin. Mielikuvitusolentoja lapset pelkäsivät erityisesti lastenohjelmista, ja väkivaltaa erityisesti aikuisten ohjelmista.

– Pelkojen profiilin muutos voi kertoa katselutapoihin liittyvistä muutoksista: ehkä lapset eivät katsele aikuisten ohjelmia niin paljon kuin aiemmin, mikä voi selittyä sillä, että vanhempien kontrolli lasten mediankäyttöä kohtaan on tiukentunut, arvioi Piia Korhonen.

Alle kouluikäisillä lapsilla televisio-ohjelmien katseluun liittyy yleisesti pelon tunteita. Yleensä pelot ovat normaali osa lapsen elämää, mutta ne voivat joskus muodostua liian intensiivisiksi ja aiheuttaa mm. levottomuutta, ahdistusta, unihäiriöitä ja erilaisia psykosomaattisia oireita. Suurimmalla osalla lapsista oli käytössään vähintään yksi pelonhallintakeino TV-ohjelmiin liittyvien pelkojen yhteydessä. Lapset käyttivät TV-pelkojen hallinnassa useimmiten aktiivista välttämistä, toiseksi sosiaalista tukea ja kolmanneksi kognitiivisia keinoja., toteaa Korhonen.

TM Piia Korhosen sosiaalipsykologian alaan kuuluva väitöskirja Lasten TV-ohjelmiin liittyvät pelot, painajaisunet ja pelonhallinta tarkastetaan 15.8.2008 Tampereen yliopistossa.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030