Ajan­kohtai­sta

Yhteyden säilyminen työpaikkaan auttaa palaamaan pitkältä sairauslomalta

Pitkältä sairauslomalta työhön palaava tarvitsisi asiamiestä palvelujärjestelmän kanssa toimiessaan.

Työntekijän paluu työhön pitkän sairausloman jälkeen jää liian usein yhden tahon, usein esimiehen harteille. Sairauslomalla olija tarvitsee myös opastusta palvelujärjestelmien kanssa toimiessaan. Tämä tuli esille Työterveyslaitoksen tekemässä tutkimuksessa.

Pitkillä sairauslomilla olevat henkilöt ovat usein erittäin huonossa kunnossa ja väsyneitä eivätkä aina pysty selviytymään edes jokapäiväisistä toimista saati sitten monimutkaisista byrokraattisista prosesseista. Tähän ongelmaan voisi auttaa asiamiesjärjestelmän luominen.

– Pitkiin sairauspoissaoloihin liittyvien järjestelmien uudistamista tarvitaan, jotta saataisiin selkeämpi, yhdenmukaisempi ja työhönpaluuta kannustava järjestelmä, jossa vastuut sairauslomien hallinnasta on selkeästi määritelty. Tarvitaan taho, joka koordinoi tilannetta ja siihen liittyviä osapuolia, sanoo psykologi Matti Joensuu Työterveyslaitoksesta.

Työelämän ammattihenkilöiden mielestä työhönpaluu jää liian usein esimiehen harteille. Kaikki tutkimuksessa haastatellut ammattihenkilöt korostivat neuvottelevaa mallia työhönpaluussa, töiden järjestelyä ja työntekijöiden voimien suojelua. Todellisuudessa usein järjestetään vain sairausloma ja lääkitys; neuvottelut ja yhteydenpito jäävät tekemättä.

Ammattihenkilöiden haastattelututkimukseen osallistui 40 henkilöä, jotka olivat lääkäreitä, esimiehiä, työsuojelun edustajia, henkilöstöhallinnon edustajia, vakuutuskuntoutuksen työntekijöitä ja mielenterveysalan työntekijöitä.

Yhteyden säilyminen työpaikkaan on tärkeää

Pitkältä sairauslomalta työhön palaamisen ennustetta määräsivät etenkin varmuus työn jatkumisesta sekä koulutuksen ja kognitiivisen suoriutumisen merkitys. 491 henkilön kyselytutkimuksessa työn epävarmuudella oli negatiivinen vaikutus työhön palaamiseen. Korkeampi koulutus ennakoi työhön palaamista. Paljon keskittymistä ja huomiokykyä vaativiin tehtäviin oli vaikeampi palata kuin rauhallisempiin tehtäviin.

Haastattelututkimukseen osallistui 51 pitkällä sairauslomalla olevaa henkilöä ja 9 heidän puolisoaan. Keskeinen haastateltavien ilmoittama syy palata työhön oli yksinkertaisesti tunne parantuneesta voinnista, ja vastaavasti syy sairausloman jatkumiseen oli useimmiten sairauden tai työkyvyttömyyden jatkuminen.

Useat haastateltavat katsoivat, että työpaikan pitämä yhteys työntekijään sairausloman aikana on tärkeää. Heidän mukaansa työnantajan osoittama kiinnostus työntekijöiden terveyttä ja vointia kohtaan saattaa rohkaista työhönpaluuseen. Erityisesti esimiesten yhteydenottoja pidettiin tärkeinä. Useissa tapauksissa työpaikat voisivat olla joustavampia ja avoimempia erilaisten työhönpaluuvaihtoehtojen ja järjestelyjen suhteen.

Matti Joensuun ym. tutkimus Pitkä sairausloma ja työhönpaluu on julkaistu Työterveyslaitoksen Työ ja Ihminen -sarjassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030