Ajan­kohtai­sta

Reseptiväärennös murtaa salassapitovelvollisuuden

Lääkäri voi antaa poliisille tietoja väärennetystä reseptistä puhelimitse. Sinä hetkenä, kun lääkäri toteaa nimeään ja sv-numeroaan käytetyn väärennöksessä, hänestä tulee rikosasiassa asianomistaja.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/vaararesepti.jpg

Lääkäri voi antaa poliisille tietoja väärennetystä reseptistä puhelimitse. Sinä hetkenä, kun lääkäri toteaa nimeään ja sv-numeroaan käytetyn väärennöksessä, hänestä tulee rikosasiassa asianomistaja.

Reseptiväärennöksen rikostutkinta murtaa lääkärin salassapitovelvollisuuden. Vaikka lakitekstin ahtain tulkinta sallii lääkärin pantata tietojaan raastupaan saakka, tähän ei käytännössä ole juridista tarvetta.

Pelko siitä, että lääkäri itse joutuisi syytetyn penkille on turha. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen apulaisjohtaja Tarja Holi sanoo, että hänen tietääkseen TEO:n tutkittavaksi ei ole tullut kertaakaan tapausta jossa lääkäriä olisi syytetty salassapitovelvollisuuden rikkomisesta reseptiväärennöstutkinnan yhteydessä.

Reseptiväärennösten lukumäärän jyrkkä kasvu ja siten poliisin lisääntyneet tiedustelut ovat lisänneet lääkäreiden epätietoisuutta salassapitovelvollisuuden rajoista.

Poliisin tiedusteluihin vastaaminen on puhuttanut myös Lääkäriliiton internet-keskustelutaululla.

Poliisiviranomaiset eivät ole erityisasemassa raottamaan lääkärin salassapitovelvollisuutta, eikä lääkäreillä ole yleistä velvollisuutta ilmoittaa tietojaan poliiseille.

Lääkäri kuitenkin saa ilmoittaa poliisille hänen nimellään väärennetystä reseptistä. Useimmiten väärennökset tulevat poliisin tietoon apteekeista.

– Lääkäri on reseptiväärennöstä tutkittaessa asianosainen, ja hänellä on oikeus antaa poliisille kaikki ne tiedot, mitä poliisi tarvitsee tutkittavan asian selvittämiseksi, Tarja Holi sanoo.

Etenkin selvissä väärennöstapauksissa tiedon voi antaa puhelimitse. Yleensä tiedoksi riittää se, onko kyseinen resepti lääkärin kirjoittama vai ei. Holin mukaan poliiseilla ei ole syytä tiedustella esimerkiksi potilaan sairaus- tai hoitohistoriaa.

Väärentäjät harvoin omia potilaita

Reseptinväärennösasioissa epäilty väärentäjä on harvoin lääkärin oma potilas. Lääkäriliiton lakimies Marja Pylkkänen sanoo, että osassa reseptiväärennöstapauksia identiteettivarkauden kohteeksi joutuneella lääkärillä ei ole koskaan ollut hoitosuhdetta väärennetyn reseptin haltijaan.

Lääkärin nimi voi joutua väärennettyyn reseptiin myös satunnaisen kohtaamisen kautta.

– Voi olla että taustalta löytyy hoitosuhde esimerkiksi päivystyksessä, missä lääkärin nimi ja sv-numero on laitettu muistiin. Kyseisen reseptin kanssa lääkärillä ei kuitenkaan ole usein mitään tekemistä, Pylkkänen sanoo.

Lääkärille poliisin tiedustelu omalla nimellä ja sv-numerolla tehdystä reseptistä tulee usein yllätyksenä. Pylkkänen toteaa, että poliisien kertomat tiedot reseptistä kuullostavat lääkäreiden korvaan usein niin vierailta, että poliisille vastaaminen on helppoa suoralta kädeltä.

– Väärennöksellä haettavat lääkemäärät ovat esimerkiksi usein niin suuria, että on helppo sanoa, ettei ole kirjoittanut kyseistä reseptiä. Lääkkeet voivat olla myös sellaisia, ettei lääkäri määrää niitä koskaan.

Lääkärin oikeuteen vastata poliisin reseptitiedusteluun ei vaikuta se, onko hänellä hoitosuhde tutkittavaan henkilöön.

– Jos kyseinen henkilö on lääkärin potilas, ja resepti on oikea, myös reseptin paikkansapitävyyden saa vahvistaa poliisille, Marja Pylkkänen sanoo.

Ammattimaista väärentämistä

Lääkeväärennökset ovat harvoin yksittäisiä hairahduksia. Marja Pylkkänen sanoo, että useimmiten kyse on järjestelmällisestä ja myös ammattimaisesta toiminnasta.

Reseptinväärentäjät jakaantuvat kahteen leiriin. Ensimmäiset ovat lääkeaineriippuvaisia, jotka yrittävät ensin lääkäriltä toiselle kiertämällä saada haluamansa reseptin. Jos kierros ei tuota tulosta, he yrittävät väärentää reseptin itse.

Toisekseen reseptien väärentämisestä on tullut myös järjestelmällistä ja ammattimaista toimintaa, missä väärennetyt reseptit ovat kauppatavaraa joko rahaa tai niiden avulla saatuja lääkkeitä vastaan.

Tulostettavat reseptit ovat helpottaneet tätä osaltaan. Aiemmin väärentäjän piti saada käsiinsä tyhjiä reseptilomakkeita.

– Nykyisen tulostetun reseptin malli on helppo kopioida. Siihen riittää, että väärentää allekirjoituksen. Käsin kirjoitettujen reseptien aikaan apteekeissa tunnistettiin etenkin paljon reseptejä kirjoittaneiden lääkäreiden käsiala, Marja Pylkkänen sanoo.

Reseptikysely puhelimitse perustuu lakiin

Lääkäri voi antaa poliisille tietoja väärennetystä reseptistä puhelimitse. Itse asiassa reseptiväärennöksestä ei voi edes antaa lausuntoa kirjallisesti.

Rikosten esitutkinnasta säädetyn lain mukaan rikoksen asianomistajaa tulee kuulla, eikä asianomistaja voi toimittaa lausuntoaan kirjallisesti.

Rikoksessa kuultava asianomistaja ei voi kirjoittaa itse esitutkintapöytäkirjaan merkittäviä tietoja – kuten potilaskaan ei voi laatia omaa sairauskertomustaan. Vaihtoehtona on siis kuuleminen joko puhelimitse tai kasvotusten.

– Puhelimitse kuuleminen säästää sekä poliisien että lääkäreiden resursseja, sanoo huumausainerikosten tutkinnanjohtaja, komisario Pekka Kiiski Hämeenlinnan poliisista.

Jos soittajan henkilöllisyys epäilyttää, Kiiski neuvoo tekemään vastapuhelun kyseiselle poliisille poliisilaitoksen vaihteen kautta.

Väärennöksen toteaminen tekee lääkäristä asianomistajan

Lääkäristä tulee asianomistaja väärennösrikoksessa sinä hetkenä, kun hän toteaa omaa nimeään ja sv-numeroaan käytetyn väärennetyssä reseptissä.

Tällöin poliisin ja lääkärin keskustelu muuttuu viranomaisyhteistyöstä asianomistajan kuulemiseksi. Jos lääkäri toteaa reseptin oikeaksi, poliisin rikostutkinta päättyy siihen.

– Meitä ei kiinnosta yhtään, miksi reseptin haltija on käynyt vastaanotolla. Kun reseptiväärennöstä selvitetään, haluamme tietää onko se väärennetty vai ei. Jos se on, siitä eteenpäin lääkäri on asianomistaja, jolla on velvollisuus vastata totuudenmukaisesti esitettyihin kysymyksiin, jotka liittyvät väärennökseen.

Kiiski arvioi, että poliiseilla voi olla petraamista siinä, miten kuulemisen eri vaiheita selostetaan lääkäreille.

– Kun reseptiä selvitetään soittamalla lääkärille, siinä tulisi selvästi tuoda esille että nyt tutkitaan onko kyseessä väärennös vai ei. Jos lääkäri toteaa reseptin väärennökseksi, sen jälkeen poliisin tulisi korostaa, että seuraavaksi hän kuulee lääkäriä asianomistajana, minkä yhteydessä hän voi myös vaatia rangaistusta tai korvauksia, Kiiski toteaa.

Juha-Pekka Honkanen

Kuva Jukka Uotila, kuvankäsittely Tuula Kakko

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030