Ajan­kohtai­sta

Anestesiakaasut voivat heikentää leikkaussaleissa työskentelevien vireyttä

Leikkaussalien käytön tehostaminen on lisännyt henkilökunnan altistumisriskiä.

Leikkaussaleissa on anestesiakaasujen kontrolloinnissa edelleen parantamisen varaa, todettiin Työterveyslaitoksen yhdessä Kuopion yliopistollisen sairaalan, Kuopion yliopiston ja Keski-Suomen sekä Pohjois-Karjalan keskussairaaloiden kanssa tekemässä tutkimuksessa.

Sairaalat ovat toimintaansa tehostaakseen joutuneet lisäämään haihtuvien kaasujen käyttöä anestesiassa, samassa salissa ja samassa ajassa yritetään hoitaa useampia potilaita kuin ennen. Tämä on johtanut siihen, että sairaalahenkilökunnan riski altistua on lisääntynyt. Työntekijöiden oire- ja mielivirekyselyn, koetun vireyden ja valppaustestin tulosten perusteella näyttäisi siltä, että leikkausalityöntekijät oireilevat mitatuilla pitoisuuksilla lievästi.

Tutkimuksessa selvitettiin kahden yleisimmin käytetyn anestesiakaasun sevofluraanin ja typpioksiduulin vaikutuksia työntekijöihin. Sevofluraani aiheuttaa työntekijöissä väsymystä, myös valppaus huononi eniten käytettäessä nukutukseen sevofluraania. Tutkimuksessa tehtyjen havaintojen perusteella näyttää siltä, että mitatuista anestesiakaasuista sevofluraani aiheuttaa typpioksiduulia todennäköisemmin muutoksia vireystilassa. Työntekijöiden silmäkäsikoordinaatiotestissä eniten lipsahduksia havaittiin typpioksiduulinukutusten jälkeen.

Altistumista voidaan vähentää

Anestesiakaasualtistumista voidaan vähentää aloittamalla nukutus laskimonsisäisellä lääkityksellä tai käyttämällä maskinukutuksissa kaksoismaskia. Kasvonaamarin kautta nukutettaessa anestesiakaasuja karkaa runsaasti leikkaussalin ilmaan, mutta kaasujen karkaamista voidaan vähentää merkittävästi käyttämällä kaksoismaskia. Kaksoismaski imee kasvonaamarin alta karkaavan kaasun kaasunpoistojärjestelmään, jolloin se ei joudu enää työntekijöiden hengitysvyöhykkeelle. Kaksoismaskin ongelmana ovat edelleen poistoilman virtauksesta tuleva ääni sekä käytettävyysongelmat. Kun nukutuksen ylläpidon aikana kasvonaamari korvataan viime aikoina yleistyneellä kurkunpäänaamarilla, voidaan tarpeetonta työntekijöiden hengitysvyöhykkeelle karkaavaa anestesiakaasun määrää edelleen vähentää.

Teknisistä laitteista uudet modernit vähäistä tuorekaasuvirtausta käyttävät nukutuslaitteistot ovat tervetulleita työkaluja altistumisen vähentämiseen. Laitteissa on myös tehokkaammat kaasunpoistojärjestelmät. Koneiden riittävä huolto ja tarkastukset ovat keskeisiä toimenpiteitä, näin pyritään pienentämään teknisistä laitteistoista tulevia turhia päästöjä. Leikkaussalien hyvä yleisilmanvaihto on myös tärkeää altistumisen vähentämiseksi, koska aina pieniä määriä anestesiakaasuja karkaa leikkaussalin ilmaan kaikesta huolimatta.

Tässä tutkimuksessa ensimmäistä kertaa Suomessa käytetyt menetelmät altistumisen arviointiin osoittautuivat käyttökelpoisiksi leikkaussalihenkilökunnan typpioksiduuli- ja sevofluraanialtistumisen arvioinnissa. Anestesiakaasujen biomonitorointi tarjosi lisäarvoa altistumisen arviointiin erityisesti suurta hygieniaa vaativissa leikkauksissa ja potilasta lähinnä työskentelevien henkilöiden altistumisenarvioinnissa. Myös mahdollisuus typpioksiduulin ja sevofluraanin yhtäaikaiseen määrittämiseen oli menetelmän etuna.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030