Ajan­kohtai­sta

Järvikaloissa orgaanisia tinayhdisteitä vähemmän kuin merikaloissa

Kalansyöntisuosituksia arvioidaan ensi vuonna.

Sisävesikaloissa orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuudet ovat kymmenesosa merialueiden kalojen pitoisuuksista. Kasvatetut kalat osoittautuivat erittäin puhtaiksi. Elintarviketurvallisuuviraston koordinoimassa tutkimushankkeessa tutkittiin organotinapitoisuuksia ensi kertaa myös järvikaloista.

Helsingin kaupungin Vanhankaupunginlahti oli saastunein alue koko tutkimuksen aineistossa. Sen ahvenista mitattujen organotinayhdisteiden keskiarvo oli 181 μg/kg ja vaihteluväli 37–528 μg/kg. Myös Porvoon lähistöltä mitattiin suuria organotinapitoisuuksia ahvenista.

Saastunein järvialue oli Varkauden teollisuusalue ja saastunein satamakaupunki Naantali. Varkauden teollisuusalueella mitattiin erittäin suuria sedimenttien organotinapitoisuuksia, pintakerroksessa 1 000 μg/kg, syvemmällä 25 000 μg/kg. Suurena organotinapitoisuuksena sedimentissä pidetään jo 200 μg/kg. Naantalin telakan edustan sedimentistä on hiljattain mitattu yli 30 000 μg/kg pitoisuuksia.

Varkauden satama-alueelta pyydetyistä ahvenista mitattiin ahvenista organotinayhdisteitä vain 28 μg/kg. Lähes vastaavia pitoisuuksia pitoisuuksia, 19–25 μg/kg, analysoitiin myös Lohjalta, Jyväskylästä ja Tampereelta. Puhtaimmat näytteet löytyivät Oulujärvestä.

Pitoisuudet vaihtelevat kalalajeittain

Samojen alueiden kalalajien organotinapitoisuudet vaihtelivat huomattavasti. Syynä voivat olla erot ravintokäyttäytymisessä tai aineenvaihdunnassa. Itämeren lohi, iso silakka ja kilohaili, joiden tiedetään keräävän dioksiineja ja PCB:tä, eivät vastaavalla tavalla keränneet organotinayhdisteitä. Sen sijaan niitä keräsivät enemmän esimerkiksi ahven, kuha ja lahna.

Seuraavaksi Eviran tutkimushankkeessa tutkitaan tuontikaloja, ja ensi vuonna arvioidaan orgaanisten tinayhdisteiden saantia. Tuolloin voidaan myös ottaa kantaa siihen, tarvitaanko uusia riskinhallintoimenpiteitä, kuten uusia kalansyöntisuosituksia. Siihen saakka ovat voimassa nykyiset suositukset poikkeuksineen.

Terveysvaikutusten kannalta on merkittävää, että organotinayhdisteet ovat kertyviä ja siten niiden vaikutusajat elimistöön pitkiä. Kansanterveyslaitoksen keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan kuitenkin runsaasti kalaa syövienkin suomalaisten veressä orgaanisten tinayhdisteiden pitoisuudet ovat pieniä.

Orgaaniset tinayhdisteet pysyvämpiä kuin luultiin

Orgaanisten tinayhdisteiden vaikutukseltaan merkittävimmät ympäristöpäästöt aiheutuvat laivojen kiinnittymisestomaaleista. Näitä biosidejä on käytetty myös paperiteollisuudessa, puutavaran suojauksessa, muoviteollisuudessa ja kalankasvattamoilla. Vuoden 2008 alusta EU:ssa organotinayhdisteiden käyttö on kokonaan kielletty laivanpohjamaaleissa.

Orgaanisista tinayhdisteistä ei ole oltu kovin huolissaan, koska on vedottu niiden hajoamiseen ja luotettu niiden häviävän luonnosta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että orgaanisten tinojen puoliintumisaika on paljon pitempi kuin on osattu kuvitella, ei joitakin vuosia vaan joissain olosuhteissa jopa vuosikymmeniä. Siksi tällä tutkimuksella on merkitystä myös ympäristön suojelun kannalta, esimerkiksi päätettäessä satamien ruoppauksista ja ruoppausmassojen läjittämisistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030