Ajan­kohtai­sta

Leseestä ase rintasyöpää vastaan?

Väitöstutkimuksessa ruis- ja vehnälese vähensivät estrogeenivaikutuksia hiirimallissa.

Ruis- ja vehnälese ravinnossa vähensivät estrogeenien vaikutuksia estrogeenisyyttä mittaavassa raportoijahiirimallissa Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

FM Pauliina Damdimopoulou selvitti kotimaisten ruokaviljojen ja pellavansiemenen sekä puhdistetun lignaanin, enterolaktonin, estrogeenin kaltaisia vaikutuksia. Tulosten perusteella vehnä- ja ruisleseen lisäämisellä ravintoon saattaisi olla suotuisia vaikutuksia rintasyövän ehkäisyssä, koska ne vähentävät estrogeenivaikutuksia.

Toisaalta estrogeenit ovat merkittävässä asemassa esimerkiksi luuston terveydessä eikä estrogeenivaikutuksen vähentäminen luustossa olisi toivottua. Jatkotutkimuksissa pitääkin selvittää, miten ruokaviljat vaikuttavat eri kudostyypeissä ja voivatko ruokavalion muutokset vaikuttaa hormonitasapainoon myös ihmisissä.

Puhdasainetutkimukset eivät kerro koko totuutta

Elintarvikkeiden tutkiminen kokeellisissa malleissa on hyvin haastavaa, ja perinteisesti terveysvaikutuksia onkin arvioitu puhdasaineiden avulla: sen sijaan että tutkitaan ruokia sellaisenaan, tutkitaankin ruuassa olevia yhdisteitä puhdistetussa muodossa. Pauliina Damdimopouloun väitöskirjatyössä verrattiin puhdasaineiden vaikutuksia niitä sisältävien elintarvikkeiden vaikutuksiin.

Kun raportoijahiirille annosteltiin puhdistettua enterolaktonia, mitattiin monessa kudostyypissä merkittäviä estrogeenin kaltaisia vaikutuksia. Näin ollen sellaisten ruoka-aineiden, joista enterolaktonia saadaan, voitaisiin olettaa olevan estrogeenisiä.

Eräs runsas enterolaktonin lähde ihmisen ruokavaliossa on pellavansiemen. Kun raportoijahiirille annettiin pellavansiementä ravinnon mukana, ei estrogeenivaikutuksia havaittu yhdessäkään kudoksessa. Pellavansiemen sellaisenaan ei siis ole estrogeeninen, vaikka siitä saadaan enterolaktonia, jolla puhdasainetutkimusten perusteella on estrogeenivaikutuksia.

Tulos osoittaa elintarvikkeiden terveysvaikutusten määrittämisen haasteellisuuden. Havainnot rohkaisevatkin tutkimaan sekä puhdasaineita että kokonaisia ruoka-aineita ennen kuin päätelmiä terveysvaikutuksista tehdään.

Pauliina Damdimopouloun väitöskirjatutkimus on osa laajempaa, elintarvikkeiden hormonivaikutuksia tutkivaa EU-rahoitteista CASCADE-huippuosaamisen verkostoa, jota koordinoi Karoliininen instituutti Tukholmassa. Damdimopoulou teki osan tutkimuksistaan Tukholmassa Karoliinisen instituutin Ravitsemustieteen ja biotieteiden laitoksella, ja väitöskirjahankkeeseen osallistuivat myös Kuopion yliopisto, Tübingenin yliopisto Saksassa ja Georgetownin yliopisto USA:ssa. Väitöskirjan ohjanneen professori Sari Mäkelän tutkimusryhmä on vuosien ajan selvittänyt lignaanien vaikutuksia rintasyöpään.

FM Pauliina Damdimopouloun väitöskirja Modulation of estrogen signalling by enterolactone and its dietary sources tarkastetaan 12.9.2008 Turun yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030