Ajan­kohtai­sta

Suhtautuminen juopotteluun on tiukentunut

Joka kolmas suomalainen on kokenut turvattomuutta muiden alkoholinkäytön takia.

Suomalaiset ovat erittäin huolissaan alkoholin nykyisestä kulutustasosta ja alkoholin aiheuttamia riskejä pelätään. Nyt halutaan tiukempaa asennetta juomista ja humalakäyttäytymistä kohtaan, todetaan Terveyden edistämisen keskuksen julkaisemassa selvityksessä Suomalaisten alkoholiasenteet.

Kolmasosalla ihmisistä on kokemuksia oman turvallisuudentunteen heikkenemisestä muiden alkoholinkäytön takia. Naiset suhtautuvat jyrkemmin ja ovat huolestuneempia alkoholiin liittyvistä asioista kuin miehet.

Kansalaiset ovat myös tyytymättömiä hallituksen toimiin alkoholista aiheutuvien haittojen vähentämiseksi ja lähes puolet suomalaisista kannattaa alkoholiveron nostamista. Myös alkoholimainontaan halutaan rajoituksia. Lisää kontrollia vaaditaan rattijuopumuksen ehkäisemiseen sekä alkoholin myyntiin alaikäisille ja päihtyneille. Liikenneraittiuteen halutaan puuttua selvästi enemmän: alkolukko halutaan pakolliseksi ja promilleraja alemmaksi.

Alkoholiin liittyvät asenteet ovat tiukentuneet pari vuotta sitten tehdyn selvityksen tuloksiin verrattuna.

Turvattomuus on lisääntynyt

Suomalaiset ovat erittäin huolissaan alkoholin nykyisestä kulutustasosta ja 69 % pitää nykyistä tasoa ongelmana; naisista 78 % ja miehistä 60 %.

Humalaisten näkyminen arkisissa elinympäristöissä kaduilla, julkisissa kulkuneuvoissa ja kauppakeskuksissa haittaa 56 % suomalaisista. Etelä-Suomessa se haittaa erityisesti ja eniten helsinkiläisiä. 70 % haluaakin yleisen asenteen tiukkenevan alkoholin juomista ja humalakäyttäytymistä kohtaan. Naiset ovat miehiä useammin tämän asian kannalla.

– Humalaiset aiheuttavat ihmisissä turvattomuuden tunnetta, eikä heitä haluttaisi nähdä omissa arkisissa ympäristöissä, sanoo Tekryn suunnittelija Päivi Opari.

Lähes kolmannes suomalaisista kokeekin, että heidän turvallisuudentunteensa on heikentynyt muiden alkoholinkäytön takia viimeisen vuoden aikana. Naisilla kielteisiä kokemuksia on enemmän kuin miehillä. Erityisesti 15–29-vuotiailla ja opiskelijoilla on ollut negatiivisia kokemuksia. Turvattomuuden tunne korostui eniten Suur-Helsingin alueella asuvilla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030