Ajan­kohtai­sta

Meta-analyysi kyseenalaistaa keuhkoahtaumapotilaiden antikolinergilääkityksen turvallisuuden

Lääkeyhtiöt kritisoivat tulosta mm. lokakuussa julkistettavan suurtutkimuksen perusteella.

Inhaloitavia antikolinergeja käyttäneiden keuhkoahtaumapotilaiden kuolleisuus sekä sydän- tai aivoinfarktin riski osoittautui suurentuneeksi JAMAssa julkaistussa meta-analyysissä.

Meta-analyysiin löytyi tietokannoista 17 kriteerit täyttävää satunnaistettua tutkimusta, joissa oli yhteensä 14 783 keuhkoahtaumapotilasta. Potilaista 7 472 oli käyttänyt inhaloitavaa antikolinergilääkitystä (ipratropiumbromidi, tiotropiumbromidi) vähintään 30 päivän ajan, ja 7 311 sai muuta hoitoa tai lumelääkettä. Seuranta-aika vaihteli 6 viikosta 5 vuoteen.

Inhaloitavaa antikolinergilääkitystä käyttäneistä 1,8 % kuoli sydäntapahtumaan tai sai sydän- tai aivoinfarktin, verrokeista 1,2 %. Kardiovaskulaaritapahtuman riski oli siis antikolinergeja käyttäneillä 58 % suurempi. Ero säilyi, kun tarkasteltiin pelkästään yli 6 kuukautta lääkitystä käyttäneitä (5 tutkimusta). Sydänkuoleman vaara oli lisääntynyt 80 % ja sydäninfarktin vaara 53 %, mutta aivoinfarktin vaaran lisäys ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Lääkeyritykset Boehringer Ingelheim ja Pfizer ovat kritisoineet jyrkästi meta-analyysin tulosta. Yritysten tiedotteen mukaan tiotropiumista (Spiriva) lääkevalvontaviranomaisille esitetyssä turvallisuusanalyysissä on mukana 30 lumekontrolloitua kaksoissokkotutkimusta (19 545 potilasta), eikä sydänperäisen kuoleman tai sydän- ja aivoinfarktin riski ollut suurentunut.

Meta-analyysin laatijat itse toteavat tutkimuksensa puutteeksi sen, ettei siinä ollut mahdollista ottaa huomioon riskitekijöitä, kuten verenpainetta tai sydänsairautta. Sydäntautiriski on keuhkoahtaumapotilailla joka tapauksessa yleensä suurentunut tupakointitaustan vuoksi.

Lisäarvioita aiheesta on odotettavissa lokakuussa julkistettavan nelivuotisen, lähes 6 000 potilasta kattavan monikeskustutkimuksen (UPLIFT) tulosten perusteella.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030