Ajan­kohtai­sta

Kuntatyöstä työkyvyttömyyseläkkeelle yleisimmin masennusdiagnoosin takia

Vuonna 2007 noin joka viides työkyvyttömyyseläkkeelle siirtynyt kuntatyöntekijä oli masennuspotilas.

Vuonna 2007 kunnallisesta työ- tai virkasuhteesta siirtyi osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeelle yli 5 200 henkilöä. Tuki- ja liikuntaelintensairaudet olivat yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Toiseksi yleisin syy oli mielenterveyden häiriöt. Mielenterveyden häiriöistä masennus ja jatkuva masennus olivat yleisimmät yksittäiset syyt. Lähes joka viides (18 %) työkyvyttömyyseläkkeelle siirtynyt kuntatyöntekijä oli masennuspotilas.

Masennus sairautena ei ole lisääntynyt, mutta siitä johtuva työkyvyttömyys on. Masennusdiagnoosin saaneet siirtyivät työkyvyttömyyseläkkeelle keskimäärin muita varhaisemmalla iällä, jo 52-vuotiaana. Muilla diagnooseilla kuin masennuksella työkyvyttömyyseläkkeelle siirryttiin noin 55-vuotiaana. Vanhuuseläkkeelle siirryttiin lähes 63-vuotiaana. Tarkasteltaessa kymmentä yleisintä työkyvyttömyyden diagnoosia ainoastaan kaksisuuntainen mielialahäiriö vei keskimäärin eläkkeelle aikaisemmin kuin masennus.

Kuntien eläkevakuutus on julkaissut kuntoutujien haastatteluihin perustuvan esitteen ”Onnistuneesti työhön masennuksen jälkeen – Hyvistä kokemuksista voi oppia”. Kuntoutujien kokemukset osoittavat, että työhön paluu on mahdollista pitkänkin poissaolon jälkeen. Tärkeää on, että ajatus työhön palaamisesta säilyy koko sairauden ajan, samoin yhteys työpaikkaan. Työhön paluuta edistää työyhteisön kannustava ilmapiiri.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030