Ajan­kohtai­sta

Hormonihoito ehkä turvallinen BRCA-geenimutaation kantajille?

Lisänäyttöä kuitenkin tarvitaan, ennen kuin kliinistä käytäntöä on syytä muuttaa.

Hormonikorvaushoito ei ehkä lisääkään BRCA1-positiivisten naisten rintasyöpävaaraa. Toronton yliopiston tutkimuksessa päinvastoin hormonikorvaushoito oli yhteydessä vähäisempään rintasyöpäriskiin BRCA1-geenimutaation kantajilla, joilla rintasyöpäriski on muutoin suuri.

Journal of the National Cancer Institute -lehdessä (online) julkaistussa tapaus-verrokkitutkimuksessa oli mukana 472 postmenopausaalista BRCA1-geenimutaation kantajaa, joista puolella oli rintasyöpä, puolella ei. Hormonikorvaushoitoa oli käyttänyt 47 rintasyöpäpotilasta ja 68 verrokkia. Hormonihoito – sekä pelkkä estrogeeni että estrogeeni-progesteronihoito – oli yhteydessä 42 % pienempään rintasyöpäriskiin.

Rintasyövän vaaraa lisäävää BRCA1-geenin mutaatiota kantavat naiset päätyvät joskus preventiiviseen munasarjojen poistoon, joka puolestaan merkitsee menopaussia. Hormonikorvaushoito helpottaisi oireita, mutta sen vaikutus rintasyöpävaaraan huolettaa. Tässä tutkimuksessa vaaran vähenemä oli sama riippumatta siitä, oliko menopaussi luonnollinen vai leikkauksen aiheuttama.

Tutkimukseen liittyvässä pääkirjoituksessa varoitetaan kuitenkin luottamasta liikaa havainnoivan tutkimuksen tuloksiin. Yhdistelmähormonihoito on tutkimuksissa osoitettu rintasyöpäriskiä lisääväksi tekijäksi, ja hormonikorvaushoidon väheneminen Yhdysvalloissa näkyy jo hormonireseptoripositiivisten syöpien vähenemisenä. Vaikka BRCA1-mutaatioon liittyvät rintasyövät ovat yleensä hormonireseptorinegatiivisia ja näin ollen todennäköisemmin hormonivaikutuksen ulkopuolella, tarvitaan paljon enemmän näyttöä, ennen kuin kliinistä käytäntöä on syytä muuttaa.

Hormonikorvaushoidon määräämisessä BRCA1-mutaation kantajille on siis edelleen oltava erittäin varovainen.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030