Ajan­kohtai­sta

Raskausmyrkytyksen taustalla on istukan verisuonten kehityshäiriö

Kivennäisveteen lisätty foolihappo vähensi verisuonille haitallista homokysteiiniä äidin verenkierrossa.

Kohtuun kiinnittyvän hedelmöittyneen munasolun perimästä on puolet isältä peräisin. On yksi luonnon ihmeitä, miksi äidille puoliksi vieras sikiö pystyy kiinnittymään kohtuun ja kehittymään normaalisti. Munasolun kiinnittyminen aiheuttaa äidissä immunologisen reaktion, jonka voimakkuuden aste suurelta osin ratkaisee, syntyykö istukkaan normaalisti toimiva verisuonisto. Alkuraskauden sikiö kehittyy vähähappisessa ympäristössä. Sen jälkeen istukan alle syntyy väljiä valtimosuonia, mitkä takaavat istukan riittävän verenkierron. Ellei näin tapahdu, istukan hapenpuute jatkuu ja voi kehittyä sekä äidille että sikiölle vaarallinen raskausmyrkytys.

LL Jouko Järvenpää etsi väitöstutkimuksessaan uusia pre-eklampsian syntyyn vaikuttavia tekijöitä keskittymällä istukan verisuonten kehitykseen vaikuttaviin geeneihin, perinnöllisiin veren hyytymishäiriöihin ja foolihappoaineenvaihduntaan.

Väitöstutkimuksessa todettiin, että geenit toimivat poikkeavasti vielä loppuraskaudenkin istukoissa, jos pre-eklampsiaan liittyy sikiön kasvuhidastuma. Toisaalta samat geenit näyttäisivät toimivan normaalisti, jos napanuora puristuu synnytyksessä. Myös veren hyytymistekijä 5:n Leiden-mutaatiota ja istukan solujen apoptoosia on enemmän raskausmyrkytyksen sairastaneilla äideillä. Tulokset vahvistavat käsitystä, että raskausmyrkytyksessä istukan vajaatoiminnan takana on verisuonten kehityshäiriö.

Foolihappo on elintärkeä B-vitamiini, joka pienentää verisuonille haitallisen homokysteiinin pitoisuuksia äidin verenkierrossa. Suomalaiset äidit saavat ravinnostaan foolihappoa alle suositusten. Tutkimuksessaan Järvenpää testasi uutta foolihapolla rikastettua kivennäisvettä. Sen käyttö pienensi merkittävästi raskaana olevien homokysteiinipitoisuuksia. Juoma voisi olla hyvä, kaloriton ruokavaliolisä niille äideille, jotka eivät saa riittävästi foolihappoa ravinnostaan ja jotka eivät halua syödä tabletteja raskauden aikana.

LL Jouko Järvenpään väitöskirja tarkastetaan 3.10.2008 Oulun yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030