Ajan­kohtai­sta

Otsoni lisää sikiön epämuodostumia

Raskausajan ilmansaastealtistus lisää lapsen huuli- ja suulakihalkioriskiä.

Altistuminen yhdyskuntailman otsonille raskausajan kahden ensimmäisen kuukauden aikana lisää lapsen huuli- ja suulakihalkion riskiä. Environmental Health Perspectives -lehdessä lokakuussa julkaistava suomalais-taiwanilaisen tutkimusryhmän tutkimus tarjoaa ensimmäistä kertaa todisteita siitä, että ilmansaasteet, erityisesti otsoni, vaikuttavat haitallisesti ihmisen sikiönkehitykseen.

Tutkimuksen mukaan otsonin kuukausipitoisuuden ollessa 37–96 µg/m3 huuli- ja suulakihalkion riski kasvaa noin 10 prosenttia aina, kun otsonin määrä hengitysilmassa lisääntyy 10 µg/m3.

Tutkimusaineistoon kuuluivat kaikki Taiwanilla vuosina 2001–2003 syntyneet 653 lasta, joilla oli huuli- ja suulakihalkio. Vertailuaineistona oli 6 530 tervettä lasta; kaikkiaan tutkimusjaksolla Taiwanilla syntyi 721 289 lasta. Raskaudenaikainen altistuminen arvioitiin asuinpaikan perusteella. Altistumisarviot perustuivat koko Taiwanin kattavaan 72 mittausaseman verkostoon, joka seuraa rikkidioksidin, typen oksidien, pienhiukkasten, hiilimonoksidin ja otsonin pitoisuuksia. Suu- ja kitalakihalkioita esiintyy Taiwanilla noin 9 tapausta 10 000 syntynyttä lasta kohti.

Otsonia muodostuu yhdyskuntailmaan fotokemiallisessa reaktiossa, jossa auringonvalon ultraviolettisäteet kohtaavat pääasiassa liikenteen tuottamia ilmansaasteita. Aiempien tutkimustulosten perusteella on vankkaa näyttöä siitä, että altistuminen otsonille heikentää ihmisen keuhkojen toimintaa, ärsyttää hengitysteitä ja lisää astmakohtauksia. Eläinkokeissa otsonin on havaittu lisäävän sikiön luuston epämuodostumia.

EU:n asetuksessa otsonin kynnysarvo, josta varoitetaan väestöä, on 180 µg/m3 yhden tunnin keskiarvona. Tavoitteena on laskea kynnysarvoa 120 µg:aan/m3 kahdeksan tunnin keskiarvona vuoteen 2010 mennessä.

Tutkimuksen ovat tehneet Oulun yliopistossa ja Birminghamin yliopistossa työskentelevä kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola ja China Medical Universityn apulaisprofessori Bing-Fang Hwang.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030