Ajan­kohtai­sta

Keuhkoahtaumapotilaan uloshengityksen sekuntikapasiteetti heikkenee lääkkeistä huolimatta

Inhaloitava antikolinergi tiotropium kohensi keuhkoahtaumapotilaan elämää, mutta ei hidastanut keuhkojen toiminnan heikkenemistä.

Antikolinergi tiotropiumin liittäminen keuhkoahtaumapotilaan lääkehoitoon ei pysäytä uloshengityksen sekuntikapasiteetin huononemista.

New England Journal of Medicinessa (online) julkaistu UPLIFT-tutkimus tarkasteli kerran päivässä inhaloitavan tiotropiumin (18 µg) pitkäaikaisvaikutuksia. Nelivuotiseen satunnaistettuun kaksoissokkotutkimukseen osallistui 5 993 keuhkoahtaumapotilasta 37 maasta (Suomesta 50); keski-ikä oli 65 vuotta. Potilaista 90 % käytti myös muita hengitystielääkkeitä. Tutkimusjoukosta 60 % jatkoi tutkimuksen loppuun.

Uloshengityksen sekuntikapasiteetti FEV1 heikkeni yhtä lailla tiotropiumia käyttäneillä ja lumelääkettä saaneilla. Potilaiden keuhkotoiminnoissa ilmeni kuitenkin paranemista, elämänlaatu koheni ja pahenemisvaiheet ja niihin liittyvät sairaalahoidot vähenivät.

Tiotropium osoittautui turvalliseksi ja se näytti vähentävän kuolleisuutta lähes merkitsevästi. Inhaloitavien antikolinergien turvallisuudesta keuhkoahtaumapotilailla on vastikään esitetty meta-analyysiin perustuvia epäilyjä.

Tutkimukseen liittyvässä pääkirjoituksessa todetaan, että toistaiseksi ainoa keuhkoahtaumataudin etenemistä muuttava hoito on ollut tupakoinnin lopettaminen. Lääkehoidon kohdentaminen tarkemmin määriteltyihin alaryhmiin saattaisi kuitenkin parantaa hoidon tehoa.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030