Ajan­kohtai­sta

Uusi suunta kivun hoitoon

Eturauhasen entsyymiproteiini vähensi kipua kahdeksan kertaa tehokkaammin kuin morfiini.

Helsingin yliopiston ja Yhdysvaltain North Carolinan yliopiston tutkimusryhmät ovat löytäneet uuden tehokkaan kivunlievittäjän, joka ei hiirimallissa aiheuttanut sivuvaikutuksia. Tätä elimistön omaa entsyymiproteiinia, eturauhasen hapanta fosfataasia (Prostatic Acid Phosphatase, PAP), on runsaasti eturauhasessa.

Neuron-lehdessä esiteltävässä tutkimuksessa Helsingin yliopiston biotieteellisen tiedekunnan professori Pirkko Vihkon ja North Carolinan yliopiston professori Mark Zylkan tutkimusryhmät osoittivat, että poistogeenisillä hiirillä, joilta puuttui PAP-entsyymi, oli lisääntynyt kipuherkkyys tulehdus- ja hermovauriokivulle. Entsyymiproteiinin korvaava annostelu hiirille poisti kipua tehokkaasti, kahdeksan kertaa tehokkaammin kuin morfiini. Sen vaikutus kesti jopa 3 päivää, kun morfiiniannos vaikuttaa vain 5 tuntia.

– Olimme todella ällistyneitä siitä, että yksinkertaisella injektiolla saattoi olla niin voimakas vaikutus kipuun, sanoo Mark Zylka.

Tutkimusryhmät selvittivät myös mekanismin, jolla PAP säätelee kivun lievitystä. Entsyymi muodostaa elimistössä adenosiinia, joka vaikuttaa adenosiinireseptorin kautta ja hillitsee kiputuntemusta.

Kliiniset kokeet ovat vuorossa seuraavaksi. Mark Zylkan mukaan PAP voitaisiin ehkä antaa sellaisenaankin injektiona, mutta ryhmä haluaa muuntaa sen tablettimuotoon.

Viime vuonna Vihkon tutkimusryhmä kuvasi tämän entsyymin kalvomuodon ja osoitti, että sitä on eturauhasen lisäksi monissa muissakin soluissa ja elimissä. PAP-entsyymiä on esimerkiksi kipuhermoissa, mutta vaurioituneista hermoista se on hävinnyt. Vihkon ryhmältä on tulossa lisää uusia julkaisuja, joissa on kuvattu tämän entsyymin täysin uusia vaikutusalueita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030