Ajan­kohtai­sta

Nivelreuman aktiivisuudelle uusi mittari

Perinteisten reumalääkkeiden yhdistelmällä saavutetaan pysyvämpi remissio kuin yksilääkehoidolla.

Yhdistelmähoitoa perinteisillä reumalääkkeillä saaneilla potilailla nivelreuma pysyi remissiossa pysyvämmin kuin yhtä perinteistä reumalääkettä saaneilla. Kuopion yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa kehitettiin uusi, toimivaksi osoittautunut nivelreuman aktiivisuuden mittari

LL Heidi Mäkinen vertasi väitöstutkimuksessaan erilaisia nivelreuman remission määritelmiä sekä tutki remission pysyvyyttä. Hän myös arvioi hollantilaisten tutkijoiden kehittämän tautiaktiivisuusindeksin DAS28:n sopivuutta nivelreuman aktiivisuuden ja remission mittariksi ja lopulta kehitti aiempia paremman aktiivisuusmittari nivelreumaan.

Disease Activity Index (DAS28) on monimutkainen matemaattinen kaava, joka sisältää arvion 28 eri nivelen arkuudesta ja turvotuksesta jalkaterien ja nilkkojen niveliä lukuun ottamatta, potilaan yleisvoinnin arvioituna janalla vaihteluvälillä 0–100 mm sekä laboratoriokokeista laskon. Amerikan reumalääkäriyhdistyksen ACR:n (American College of Rheumatology) määritelmän mukaan kyse on remissiosta, jos viisi seuraavista vaatimuksista täyttyy: potilaan nivelten aamujäykkyys kestää korkeintaan 15 minuuttia, uupumusta, nivelkipua, arkoja tai turvonneita niveliä ei esiinny ja lasko sijoittuu viitealueelle. Myös DAS28 -indeksille on määritelty remission raja-arvo (< 2,6), joka vastaa ACR:n määrittelemää remissiota.

Yhdistelmähoidolla pysyvämpi remissio

Tutkittavana oli kaksi potilasjoukkoa: 237 potilaan kliininen aineisto, johon kuuluivat Keski-Suomen keskussairaalassa vuosina 1997 ja 1998 diagnosoidut nivelreumapotilaat, sekä FIN-RACo-tutkimuksen potilaat, joita oli 195. FIN-RACo on suomalainen monikeskustutkimus, jossa vastasairastuneet nivelreumapotilaat satunnaistettiin hoitoon joko kolmen perinteisen reumalääkkeen yhdistelmällä ja pieniannoksisella kortisonilla tai yhdellä perinteisellä reumalääkkellä kortisonin kanssa tai ilman.

Kliinisessä aineistossa 17 prosenttia potilaista oli viiden vuoden kuluttua diagnoosista ACR:n määritelmän mukaisessa remissiossa ja 37 prosenttia täytti kliinisen remission kriteerit eli arkoja tai turvonneita niveliä ei ollut ja lasko oli viitealueella. 55 prosenttia täytti radiologisen remission kriteerit, toisin sanoen röntgenkuvissa ei viiden vuoden seuranta-aikana näkynyt reuman aiheuttamien nivelsyöpymien etenemistä. Vain 12 prosenttia potilaista oli remissiossa kaikkien edellä mainittujen määritelmien mukaan. Huomattavalla osalla potilaista, jotka täyttivät DAS28-remission kriteerit, oli kuitenkin arkoja tai turvonneita niveliä.

Yhdistelmähoitoa saavista FIN-RACo-tutkimuspotilaista 68 prosenttia oli DAS28-remissiossa kahden vuoden kuluttua nivelreuman diagnoosista, yhdellä reumalääkkeellä hoidetuista potilaista vain 41 prosenttia. Yhdistelmähoitopotilaista 51 prosentilla remissio oli pysyvä, yhtä reumalääkettä saavista vain 16 prosentilla. Remission pysyvyys määriteltiin niin, että potilaat olivat remissiossa sekä kuuden, 12 että 24 kuukauden kuluttua diagnoosista.

Uusi mittari nivelreuman aktiivisuudelle

Tutkimuksessa kehitettiin uusi nivelreuman aktiivisuusindeksi, Mean Overall Index for Rheumatoid Arthritis (MOI-RA), jossa yksinkertaisin laskutoimituksin yhdistetään potilaan turvonneiden ja arkojen nivelten lukumäärät, potilaan ilmoittama toimintakyky, potilaan oma ja lääkärin arvio potilaan yleisvoinnista, potilaan arvio kivun voimakkuudesta ja laskon arvo. Näin saadaan jatkuva indeksi, jonka vaihteluväli on 0–100.

Yleisesti käytettyyn DAS28-indeksiin verrattuna uusi indeksi näytti toimivan yhtä hyvin. MOI-RA osoittautui siis käyttökelpoiseksi nivelreuman aktiivisuuden mittariksi.

LL Heidi Mäkisen väitöskirja tarkastetaan 18.10.2008 Kuopion yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030