Ajan­kohtai­sta

Sairauseläkkeissä myös perimään liittyvää vaihtelua

Työkyvyttömyyseläkkeen taustalta löytyy myös geneettisiä riskitekijöitä.

Suomalainen tutkimusryhmä on ensimmäistä kertaa maailmassa osoittanut, että myös perintötekijät vaikuttavat eläkkeelle siirtymisen riskiin.

PLoS ONE -tiedelehdessä julkaistun 30 vuoden seurantatutkimuksen tulokset osoittavat, että ympäristöön liittyvien tekijöiden lisäksi myös geneettisillä tekijöillä on vaikutusta riskiin siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Tutkimuksen tulosten perusteella noin 40 prosenttia vaihtelusta sairausperusteisessa eläkkeelle jäämisessä selittyy perimään liittyvillä tekijöillä.

Tutkimus on osa Helsingin yliopiston kansanterveystieteen laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen TwinKela-tutkimushanketta. Tutkimusaineisto käsitti 24 000 suomalaista kaksosta.

Eniten geneettisten tekijöiden vaikutus näkyy sydän- ja verisuonitautien takia alkaneissa työkyvyttömyyseläkkeissä, joissa ne selittävät 48 prosenttia vaihtelusta. Tuki- ja liikuntaelinten sairauksien takia alkaneiden työkyvyttömyyseläkkeiden osalta geneettiset tekijät selittivät vaihtelusta 37 prosenttia. Muiden mielenterveydenhäiriöiden kuin masennuksen takia alkaneissa työkyvyttömyyseläkkeissä 42 prosenttia vaihtelusta selittyi geneettisillä tekijöillä.

Lapsuusaika selittää masennuksen vuoksi alkaneita eläkkeitä

Masennuksen takia alkaneissa työkyvyttömyyseläkkeissä 28 prosenttia vaihtelusta selittyi yhteisillä lapsuuden ajan ympäristötekijöillä, kun taas muissa tautiryhmissä perheittäinen kasautuminen työkyvyttömyyseläkkeissä selittyi geneettisillä tekijöillä.

– Lapsuuden ajan olosuhteilla näyttääkin olevan erityistä merkitystä aikuisiän riskille masentua ja siirtyä varhemmin eläkkeelle, sanoo tutkija Karoliina Harkonmäki.

Iän myötä erillisten ympäristötekijöiden merkityksen havaittiin kasvavan.

– Tieto sekä geneettisten että ympäristötekijöiden vaikutuksesta aikuisiän riskiin siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle sekä näiden tekijöiden monimuotoisten yhteisvaikutusten selvittäminen ovat tärkeitä, kun etsitään keinoja ehkäistä työkykyongelmia ja ennenaikaista eläkkeelle siirtymistä, Harkonmäki toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030