Ajan­kohtai­sta

ASA ei ehkäise diabeetikon sydäntautia

Asetyylisalisyylihappo ja antioksidantit osoittautuivat hyödyttömiksi diabeetikon sydän- ja verisuonisairauksien primaaripreventiossa.

Asetyylisalisyylihappo ja antioksidantit osoittautuivat hyödyttömiksi suuririskisenkin, oireetonta valtimotautia sairastavan diabeetikon sydän- ja verisuonisairauksien primaaripreventiossa.

British Medical Journalissa julkaistuun tutkimukseen osallistui 1 276 yli 40-vuotiasta tyypin 1 tai 2 diabeetikkoa Skotlannissa. Tutkittavien nilkka-olkavarsipaineindeksi oli < 0,99 eikä heillä ollut valtimotaudin oireita. Heidät satunnaistettiin neljään hoitoon: ASA-tabletti (100 mg/pv) tai antioksidanttikapseli (mm. E- ja C-vitamiini) tai molemmat tai pelkkä lume. Tutkimusasetelma oli kaksoissokko.

Seitsemän vuoden seurannassa sen enempää ASA kuin antioksidanttikaan ei vähentänyt sydäntaudin tai aivohalvauksen aiheuttamia kuolemia, muita sydän- tai aivoinfarkteja tai alaraajaiskemian vuoksi tehtyjä amputointeja. ASAa käyttäneillä ilmeni 116 sydän- ja verisuonitapahtumaa ja ilman ASAa hoidetuilla 117, antioksidantteja käyttäneillä 117 ja ilman antioksidantteja hoidetuilla 116.

Kirjoittajat huomauttavat, että ASA ei suinkaan ole vailla haittavaikutuksia, joten sen käytön pitäisi olla näyttöön perustuvaa. Diabeetikon sydän- ja verisuonitaudin primaaripreventiosta tätä näyttöä ei saatu.

Artikkeliin liittyvässä pääkirjoituksessa todetaan, että tämän ja aiempien tutkimusnäyttöjen valossa preventiivinen ASA-lääkitys pitäisi määrätä vain potilaille, joilla on kliinisesti todettu sydän- ja verisuonisairaus. Sekundaaripreventiossa ASA:n merkitys on vakuuttavasti osoitettu.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030