Ajan­kohtai­sta

Virtuaalimikroskopiaa parasitologeille

Suomalaistutkijoiden kehittämää verkkomikroskopiaa hyödynnetään taistelussa trooppisia loistauteja vastaan.

Helsingin ja Tampereen yliopistoissa kehitetystä, patologien jo käyttöön ottamasta virtuaalimikroskopiasta on hyötyä myös loistutkimuksessa. Menetelmä voi osoittautua tärkeäksi työkaluksi mm. taistelussa trooppisia tauteja vastaan.

Professori Ewert Linder Karoliinisesta Instituutista on tehnyt yhteistyötä Nicaraguan Leonin yliopiston kanssa parasiittitautien diagnostiikan kehittämiseksi, ja tässä yhteydessä havaittiin, että amebadysenteriaa ylidiagnosoidaan alueella erittäin paljon. Keskusteluissa suomalaistutkijoiden kanssa nousi esille ajatus hyödyntää verkkomikroskopiaa tilanteen korjaamiseksi.

PLoS NTD (Negleced Tropical Diseases) -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa esitetään, miten virtuaalista mikroskopiaa voidaan soveltaa niin, että se vastaa parasiittidiagnostiikan erikoistarpeita. Virtuaalimikroskopiassa lasilevyllä olevasta näytteestä luodaan digitaalinen, jopa 50 000 erillisestä kuvasta koostuva ja valtavasti dataa sisältävä kuvamontaasi, joka kattaa näytteen kokonaisuudessaan. Kuvaa voidaan katsoa internetin kautta missä päin maailmaa tahansa, ja katsoja voi valita katsottavan alueen ja haluamansa suurennoksen aivan kuten mikroskooppia käyttäessään.

Verkkopalvelu parasitologeille

Parasitologeille suunnitellussa WMP-palvelussa (webmicroscope for parasitology) loisia sisältävät kudos-, uloste- ja verinäytteet on digitalisoitu ja viety tutkijoiden saataville internetiin.

– Yksi koostekuva voi sisältää dataa yli puoli teratavua. Tällaisen datamäärän hallitseminen on tehty mahdolliseksi tehokkailla kuvanpakkausmenetelmillä ja hyödyntämällä satelliittikuvantamisessa käytettäviä tekniikoita. Kuvia katsotaan internetissä hyvin samalla tavalla kuin esimerkiksi Google Maps -palvelussa, selittää dosentti Johan Lundin Helsingin yliopistosta.

Tärkeä uutuus on se että WMP:ssä voidaan tutkia näytettä paitsi eri suurennuksessa, nyt myös fokusoimalla eli tarkentamalla niin kuin tavallisessa mikroskoopissa. Tämä uusi tekniikka on erityisen tärkeä, kun visualisoidaan yksityiskohtia suurista kohteista, kuten esimerkiksi loismatojen munia ulostenäytteissä.

Apuväline laadun yhtenäistämiseen

Mikroskooppi on välttämätön työväline, kun tutkitaan loisten aiheuttamia tauteja niin yksittäisessä sairaustapauksessa kuin epidemiologian kannalta. Täsmällisten arvioiden tekeminen loisten esiintymisestä ja loistartuntojen määrästä suuremmilla alueilla tai maailmanlaajuisesti on kuitenkin ollut vaikeaa sen takia, etteivät parasitologian laboratorioiden raportoimat löydökset ole välttämättä olleet keskenään vertailukelpoisia. Laboratorioille on ollut vaikea luoda yhteisiä laatustandardeja, koska ei ole ollut mahdollista käyttää identtisiä opetusnäytteitä. Seurauksena on usein ollut ylidiagnostiikka ja tästä johtuva epätarkoituksenmukainen hoito.

WMP:n kehittämisessä mukana olleet tutkijat uskovat, että uuden tekniikan avulla on mahdollista luoda parasitologian laboratorioille yhtenevät laatustandardit, jolloin laboratorioiden tuottama tieto on keskenään vertailukelpoista. Entistä luotettavampi ja yksityiskohtaisempi tieto loistartunnoista on suureksi avuksi esimerkiksi trooppisten tautien tutkimisessa ja torjunnassa; paikallisena kuvapalvelimena voi toimia tavallinen tietokone tai vaikkapa salkkumikro.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030