Ajan­kohtai­sta

Länsimainen ruokavalio lisää sydänriskiä kaikkialla

Rasvainen ja suolainen ruoka aiheuttaa 30 % koko maailman sydäntautiriskistä.

Rasvassa paistettua ruokaa, lihaa ja runsaasti suolaa sisältävä länsimainen ruokavalio lisää maailman sydäntautiriskiä 30 %:lla. Circulation-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa oli mukana 16 000 ihmisen ruokavaliotiedot 52 maasta, sama yhteys löytyi kaikkialta maailmasta.

Analyysi 5 761 sydäninfarktipotilaan ja 10 646 sydämeltään terveen verrokin ruokavaliokyselystä osoitti, että muiden riskitekijöiden vakioinnin jälkeen länsimaiseen ruokavalioon liittyi 35 % suurempi sydäntautiriski kuin vähärasvaiseen ja vähän lihaa sisältävään. Runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävä, suositeltu ruokavalio pienensi sydänriskiä 30 % verrattuna vähän kasviksia sisältävään.

Sen sijaan runsaasti tofua, soijaa ja muita kastikkeita sisältävä itämainen ruokavalio ei vaikuttanut sydänriskiin. Tutkijat arvelevat, että itämaisessa ruokavaliossa suojaavat ja vahingolliset tekijät (mm. runsas natriuminsaanti) kumoavat toistensa vaikutuksen.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030