Ajan­kohtai­sta

Maidon heraproteiinit herkistävät insuliinin signaalireittiä

Heraproteiineilla ja kalsiumilla oli suotuisia vaikutuksia kehon painoon ja koostumukseen lihavuuden kokeellisessa tutkimusmallissa.

Heraproteiinit ja kalsium vaikuttivat hiirimallissa edullisesti kehon koostumukseen sekä lihavuuden aiheuttamiin haittoihin maksassa ja rasvakudoksessa Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa. Tämä tarkoittaa, että proteiinin laadulla voi olla tärkeä vaikutus painonhallinnan kannalta.

ETM Taru Pilvi on selvittänyt väitöskirjassaan maidon proteiinien ja kalsiumin vaikutusta lihavuuden ehkäisyssä ja hoidossa käyttäen tutkimusmallina ravintoperäisen lihavuuden hiirimallia. Runsaasti maitotuotteita käyttävillä ihmisillä on aiemmissa tutkimuksissa havaittu pienempi painoindeksi ja pienempi riski sairastua metaboliseen oireyhtymään ja 2 tyypin diabetekseen kuin vähän maitotuotteita käyttävillä. Maidon kalsiumin ja proteiinien on ehdotettu vaikuttavan kehon painoon, mutta maidon proteiinien vaikutuksista ja vaikutusmekanismeista on niukasti tutkimuksia.

Lihavuuden kokeellisessa tutkimusmallissa havaittiin maidon eri proteiinien poikkeavan toisistaan vaikutuksiltaan kehon painoon tai rasvakudoksen määrään. Runsaasti kalsiumia ja heraproteiinia sisältävä ruokavalio esti kehon painon ja rasvakudoksen määrän nousua ja lisäsi painonpudotusta ja rasvakudoksen menetystä laihdutuksen aikana. Alfalaktalbumiini, yksi heran pääproteiinikomponenteista oli tehokkain heraproteiini lisäten merkitsevästi painon ja rasvakudoksen menetystä energianrajoituksen aikana. Lisäksi alfalaktalbumiini vähensi rasvan kertymistä sisäelinten ympärille laihdutuksen jälkeisen painonnousun aikana.

Taustalla insuliinin signaalireitin herkistyminen

Mikrosiruanalyysi paljasti rasvakudoksen insuliinin signaalireitin herkistymisen runsaasti kalsiumia sisältäneen heraproteiinipohjaisen ruokavalion seurauksena. Maksan rasvaprofiilin analysointi puolestaan osoitti että heraproteiinipohjaisen, runsaasti kalsiumia sisältävän ruokavalion nauttiminen laihdutuksen aikana johti haitallisten rasvayhdisteiden merkitsevään vähenemiseen maksassa.

Kalsiumin lisääminen ruokavalioon aiheutti pienen, mutta merkitsevän vähenemisen rasvan imeytymisessä. Tämä ei kuitenkaan täysin selitä kehon painossa ja rasvakudoksen määrässä havaittuja eroja. Runsaasti kalsiumia sisältänyt heraproteiinipohjainen ruoka lisäsi mm. β3-adrenergisen reseptorin ja leptiinin ilmenemistä rasvakudoksessa, mikä voi osaltaan vaikuttaa kehon painossa havaittuihin muutoksiin.

Insuliinin signaalireitin herkistyminen rasvakudoksessa yhdessä maksan rasvaprofiilin korjaantumisen kanssa voivat tarjota mekanistisen selityksen sille, miksi lisääntynyt maitotuotteiden käyttö on yhteydessä metabolisen oireyhtymän ja tyypin 2 diabeteksen vähentyneeseen ilmaantuvuuteen väestötutkimuksissa. Nämä kokeelliset tulokset luovat hyvän perustan tarkempien vaikutusmekanismien ja maitoproteiinien kliinisten vaikutusten tutkimiselle tulevaisuudessa.

ETM Taru Pilven väitöskirja tarkastetaan 31.10.2008 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030