Ajan­kohtai­sta

Heroiinin käytön yleistymisestä ei merkkejä Suomessa

Muualla Euroopassa heroiinin tarjonnan kasvu näkyy.

Heroiinin käytön yleistymisestä on havaittu viitteitä useissa Euroopan maissa. EU:n huumeviraston vuosiraportin mukaan heroiinin uusia käyttäjiä on ilmaantunut ja hoidon tarve on kasvanut. Heroiinin tarjontaa on lisännyt Afganistanin ennätyksellisen suuri oopiumisato. Suomessa heroiinin yleistymisestä ei ole vielä havaintoja, ilmenee Stakesin tekemästä Suomen huumetilanneraportista.

Yleisimmin käytetyn huumausaineen, kannabiksen, käytön vähenemisestä on viitteitä Euroopassa, mutta Suomessa kannabiksen kokeilijoiden määrä on pysynyt suunnilleen samana koko 2000-luvun. Suomessa kannabiksen käyttö on vähentynyt nuorison keskuudessa, mutta nuorten aikuisten kannabiksenkäyttö näyttää vielä jatkuvan. Kannabiskasvien kotiviljely on havaintojen mukaan kasvussa Euroopassa. Myös Suomessa kannabiskasvien takavarikot ovat jatkuvasti yleistyneet ja suurentuneet.

EU:n huumevirasto (EMCDDA) raportoi, että amfetamiinien ja ekstaasin käyttö on pysynyt ennallaan, mutta kokaiinin käyttäjien määrä on yhä kasvussa. Suomessa kokaiini on pysynyt toistaiseksi pienen piirin huumeena.

Suomalaiselle huumeiden ongelmankäytölle tyypillistä on alkoholin vahva asema oheispäihteenä, buprenorfiinin väärinkäyttö ja mielenterveyden häiriöt. Jo joka kolmannelle hoitoon hakeutuvalle buprenorfiini on kaikkein ongelmallisin päihde. Euroopan tasolla ilmiö on poikkeuksellinen.

Uusi asetus ei ole vielä johtanut korvaushoitojonojen lyhentymiseen

Katkaisuhoitoon jonottavien asiakkaiden kunto on sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen (2008) mukaan hieman heikentynyt ja korvaushoitoon jonottavien määrä jonkin verran lisääntynyt.

Korvaushoidossa arvioidaan Suomessa olevan noin 1 200 henkilöä. Uusi asetus ei ole vielä lisännyt hoitoon pääsyä. Ongelmana on erityisesti avohoitopaikkojen puute. Opiaattiriippuvaisten korvaus- ja ylläpitohoitoa ollaan siirtämässä aiempaa enemmän terveyskeskuksiin ja osin myös apteekkien vastuulle.

Huumausaineisiin liittyvien kuolemien määrä on ollut viime vuosina hienoisessa kasvussa, kun taas muiden huumehaittojen osalta tilanne on ollut vakaa. Uusien HIV- ja hepatiittitartuntojen määrä huumeiden pistoskäyttäjien joukossa on vähentynyt.

Huumeiden käyttöön liittyvien tartuntatautien ehkäisyssä keskeistä toimintaa ovat olleet matalan kynnyksen palvelut ja niiden kehittäminen. Terveysneuvonnalla ja puhtaiden välineiden vaihdolla on pystytty ehkäisemään tuhansia HIV- ja hepatiittitartuntoja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030