Ajan­kohtai­sta

Monet lapset ja nuoret näkevät väkivaltaa kotonaan

Joka seitsemäs kuudesluokkalainen ja joka kuudes yhdeksäsluokkalainen ilmoittaa nähneensä kotonaan äitiin, isään tai sisarukseen kohdistunutta väkivaltaa.

– Pojat kohtaavat väkivaltaa koulussa tai kaveriporukoissa, kun taas tyttöjen väkivaltakokemukset keskittyvät usein kotiin. Joka seitsemäs kuudesluokkalainen ja joka kuudes yhdeksäsluokkalainen ilmoittaa nähneensä kotonaan äitiin, isään tai sisarukseen kohdistunutta väkivaltaa. Pojista runsaat 20 prosenttia ja tytöistä noin 15 prosenttia ilmoittaa joutuneensa pahoinpitelyn kohteeksi viimeksi kuluneen vuoden aikana. Väkivallan tekijänä on ollut usein lapsen ja nuoren kaveri tai sisarus, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Noora Ellonen.

Lapset ja nuoret kokevat väkivaltaa useammin kuin aikuiset. Viisi prosenttia lapsista ja nuorista kertoo saaneensa vamman pahoinpitelystä, mutta vain noin yksi sadasta oli mennyt lääkärin hoitoon vammansa vuoksi. Tuntemattomien aikuisten lapsiin kohdistamat väkivaltaiset teot ovat hyvin harvinaisia. Tiedot käyvät ilmi Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksesta, jossa selvitettiin 12- ja 15-vuotiaiden kokemaa väkivaltaa.

Kuritusväkivalta puolittui 20 vuodessa

Positiivinen tutkimustulos oli Ellosen mukaan erityisesti se, että lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta on vähentynyt 20 vuodessa puoleen.

– Joka kolmas yhdeksäsluokkalainen ja joka viides kuudesluokkalainen ilmoittaa kokeneensa joskus elämänsä aikana lievää fyysistä väkivaltaa vanhempiensa taholta, toteaa Noora Ellonen.

Hän kertoo, että 20 vuotta sitten vanhempien työttömyys ennusti kuritusväkivallan käyttöä. Nykyisin näin ei enää ole, vaan kuritusväkivaltaa esiintyy kaikissa sosiaaliryhmissä. Vanhempien koulutustaso, etninen alkuperä ja perherakenne eivät nekään selitä lasten väkivaltakokemuksia.

– Jos perheessä käytetään väkivaltaa, siitä saa kukin osansa: vanhempien välinen väkivalta ja kuritusväkivalta liittyvät yhteen.

Noora Ellonen oli yllättynyt nuorten ikätovereihin kohdistamasta väkivallasta ja väkivaltaa ihannoivista asenteista.

– Siinä on iso korjaamisen paikka. Nuorten mielestä tietty määrä väkivaltaa kuuluu elämään, ja se on oikeutettua. Lapsille pitäisi korostaa jo varhain, että väkivalta ei ole koskaan sallittua. Tällöin he eivät tarttuisi väkivaltaisiin keinoihin myöhemminkään, Ellonen uskoo.

Vakava seksuaalinen hyväksikäyttö on vähentynytt

Lasten ja nuorten vakava seksuaalinen hyväksikäyttö on vähentynyt selvästi 20 vuodessa. Lievempiä hyväksikäytön muotoja kuitenkin ilmoitetaan yhtä paljon kuin aikaisemminkin.

– Hyväksikäytön tunnuspiirteitä oli joskus myös ikätovereiden välisessä seksuaalisessa kanssakäymisessä, Ellonen sanoo.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030