Ajan­kohtai­sta

Suomessa omaleimainen huuli- ja suulakihalkioiden kirjo

Huuli- ja suulakihalkioiden hoitoon erikoistunut Husuke toiminut 60 vuotta.

HUS:n Töölön sairaalassa toimiva Husuke hoitaa lapsia ja nuoria lähes ympäri Suomen, vauvaiästä aikuisuuden kynnykselle. Huuli- ja suulakihalkiopotilaiden sekä kallon synnynnäisten epämuodostumien hoitoon erikoistunut keskus juhli lokakuussa 60 vuoden toimintaa.

Husuke-keskus aloitti toimintansa Punaisen Ristin Plastiikkasairaalassa syksyllä 1948. Hyksin vastuulle valtakunnallinen halkiohoito siirtyi vuonna 1985. Husuken poliklinikka ja vuodeosasto ovat sijainneet Töölön sairaalassa vuodesta 1993 alkaen.

Euroopan mittakaavassa Husuke on suuri osaamiskeskus, sillä Husukeen on keskitetty huuli- ja suulakihalkioiden hoidon lisäksi myös kallon synnynnäisten epämuodostumien hoito eli kraniofakiaalikirurgia.

Suomessa huuli- ja suulakitapausten profiili on omaleimainen. Suulakihalkioita on suhteessa paljon ja niitä esiintyy varsinkin Itä-Suomessa. Huuli- ja suulakihalkion monet muodot ovat yksi yleisimpiä synnynnäisiä rakennepoikkeamia, vaikka silti hyvin harvinaisia. Husukessa hoidetaan näitä potilaita noin sata vuodessa.

Huuli- ja suulakihalkiot vaikuttavat lapsen kasvojen kasvuun, puheeseen, ulkonäköön ja kehitykseen. Halkiohoidon tavoitteena on saavuttaa normaali puhe ja purenta, mahdollisimman luonnollinen ulkonäkö sekä terveet korvat. Halkiohoito on usean erikoisalan yhteistyötä, johon usein osallistuu muun muassa plastiikkakirurgi, oikojahammaslääkäri, foniatri, hammasproteetikko, korvalääkäri, perinnöllisyyslääkäri ja puheterapeutti.

Nykyisten vauvasta asti hoidettujen halkiopotilaiden hoito valmistuu yleensä 16–20 vuoden iässä, mutta myös aikuisia hoidetaan tarvittaessa.

Suomessa syntyy vuosittain noin 140 lasta, joilla on joko huulihalkio, suulakihalkio tai huuli-suulakihalkio. Useimmiten hoitopaikka on Töölön Husuke, mutta hoitoa annetaan myös Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030