Ajan­kohtai­sta

Sekä palkka että työolot vaikuttavat terveydenhuollon työpaikan valintaan

Palkan nosto yksin ei riitä ratkaisuksi lääkäri- ja sairaanhoitajapulaan.

Sekä rahalliset että muut tekijät vaikuttavat lääkärien ja sairaanhoitajien päätöksiin työpaikasta, todetaan Tampereen yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa.

KTM Terhi Kankaanrannan tutkimuksen mukaan lääkäri, jolle palkka oli ollut tärkeä työpaikan valintaan vaikuttanut tekijä, valitsi useimmin työskentelysektorikseen yksityisen. Myös yrittäjiksi itsensä kokeneet lääkärit valitsivat muita useammin yksityissektorin. Kuntasektorille hakeutumista lisäsi se, että työpaikka oli ollut lääkärille tuttu jo opiskeluajoilta. Lisääntynyt työtyytyväisyys ja vähentynyt työtyytymättömyys lisäsivät lääkärin halukkuutta työskennellä tulevaisuudessakin kuntasektorin palveluksessa. Työtyytyväisyyttä lisäsivät esimerkiksi hyvät tulot suhteessa työmäärään, sekä mahdollisuus soveltaa omia ideoita ja näkemyksiä työssä. Kohtuuton päivystysrasitus ja työn pakkotahtisuus sitä vastoin lisäsivät työtyytymättömyyttä ja siten halukkuutta vaihtaa yksityiselle terveydenhuollon sektorille.

Lisääntynyt työtyytyväisyys vähensi sairaanhoitajien halukkuutta vaihtaa pois terveydenhuollosta, kun taas työtyytymättömyyden kasvu lisäsi vaihtohalukkuutta. Bruttopalkan ja vuorotyölisien kasvu, kuten myös sairaanhoitajien lukumäärän lisäys työyksikössä lisäsi halukkuutta jäädä terveydenhuoltoon. Työtyytyväisyyttä lisääviä tekijöitä olivat esimerkiksi mahdollisuus erikoistumiseen, kohtuulliset tulot suhteessa työmäärään sekä turvattu toimeentulo. Työtyytymättömyyttä aiheuttivat esimerkiksi kohtuuton vuorotyörasitus, itsenäisten päätöksentekomahdollisuuksien puuttuminen ja runsas paperityö.

Rahalliset tekijät vaikuttivat jonkin verran sairaanhoitajien tekemien viikkotyötuntien määrään. Nostamalla palkkaa 10 prosentilla olisi mahdollista lisätä sairaanhoitajan viikossa tekemien tuntien määrää vajaalla 5 prosentilla. Kuitenkin myös muut kuin rahalliset tekijät vaikuttivat tehtyjen työtuntien määrään.

Työtyytyväisyyden tekijät vaikuttavat valintoihin

Tämä terveystaloustieteellinen tutkimus oli ensimmäinen Suomessa tehty tutkimus, jossa tarkasteltiin lääkärien ja sairaanhoitajien työn tarjontapäätöksiä. Tutkimus osoitti, että pelkästään palkoilla ei voida vaikuttaa lääkärien ja sairaanhoitajien tekemän työn määrään tai muihin tarjontatekijöihin. Vaikka palkkojen nosto lisäsikin sairaanhoitajien halukkuutta jäädä terveydenhuollon palvelukseen, myös monilla ei-rahallisilla tekijöillä on huomattava merkitys.

– Terveydenhuollon työmarkkinoilla tulisi kiinnittää huomiota työskentelyolosuhteisiin ja työpaikkaan liittyviin tekijöihin. Lisäksi tulisi vaikuttaa tekijöihin, jotka lisäävät työtyytyväisyyttä ja vähentävät työtyytymättömyyttä. Tämänsuuntaisilla toimilla voidaan lisätä sairaanhoitajien halukkuutta jäädä terveydenhuollon palvelukseen, lääkäreiden halukkuutta jäädä kunnalliselle sektorille ja sairaanhoitajien tekemien työtuntien määrää, toteaa Terhi Kankaanranta.

Tutkimuksen aineistoina käytettiin vuosina 1988, 1993, 1998 ja 2003 tehtyjä kyselytutkimuksia lääkäreille. Sairaanhoitaja-aineisto kerättiin kyselytutkimuksella poikkileikkauksena marraskuussa 2005. Näiden aineistojen lisäksi tietoja kerättiin Lääkäriliiton, Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen (STAKES), sekä Terveyden ja Sosiaalialan ammattijärjestön (TEHY) rekistereistä.

KTM Terhi Kankaanrannan terveystaloustieteen väitöskirja Factors influencing physicians` and nurses` labour supply decisions tarkastetaan 14.11.2008 Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksessa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030