Ajan­kohtai­sta

Hometalomikrobit ovat yhdessä kasvaessaan haitallisempia

Elimistön puolustusjärjestelmä joutuu koville, kun mikrobien kilpailu lisää haitallisia aineenvaihduntatuotteita.

Kosteusvauriorakennuksissa esiintyvien mikrobien haitalliset ominaisuudet voimistuvat niiden kasvaessa yhdessä, todetaan Kuopion yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

FM Pia Markkanen selvitti Kansanterveyslaitoksen ympäristöterveyden osastossa tehdyssä tutkimuksessa kahden kosteusvauriorakennuksista eristetyn mikrobin yhteisvaikutuksia elimistön puolustusjärjestelmän soluissa. Tulokset viittaavat siihen, että mikrobien välinen kilpailu lisää sellaisten haitallisten aineenvaihduntatuotteiden tuotantoa, jotka pystyvät horjuttamaan elimistön puolustuskykyä. Näiden uusien terveyshaittojen syntymekanismeista kertovien tulosten avulla ymmärretään paremmin, miksi rakennuksessa kasvava home on niin haitallista terveydelle.

Tutkimuksessa selvitettiin solukokein useilla tutkimusmenetelmillä, miten kahden kosteusvauriorakennuksissa esiintyvän mikrobin haitalliset ominaisuudet muuttuivat niiden kasvaessa yhdessä. Streptomyces californicus -bakteeria ja Stachybotrys chartarum -hometta kasvatettiin yhdessä ja erikseen, ja niiden vaikutuksia tutkittiin hiiren makrofageilla. Nämä elimistön puolustusjärjestelmän tärkeät solut taistelevat hengitysilman mukana tulevia epäpuhtauksia vastaan. Ihmisen makrofagit toimivat samalla tavoin.

Yhdessä kasvaminen voimistaa mikrobien toksisia ominaisuuksia

Yhdessä kasvatettujen mikrobien itiöseos aiheutti puolustusjärjestelmän soluissa voimakkaan oksidatiivisen stressin, pysäytti solujen normaalin jakautumisen, aiheutti perimävaurioita sekä lisäsi merkittävästi solukuolemaa. Erikseen kasvaneista mikrobeista tehty itiöseos tai näiden mikrobien itiöt yksinään eivät aiheuttaneet vastaavia muutoksia yhtä pienillä annoksilla.

Oksidatiivinen stressi aiheutuu vapaiden happiradikaalien ja elimistön antioksidanttien epätasapainosta. Mikäli antioksidantit eivät pysty poistamaan vapaita radikaaleja, oksidatiivinen stressi vahingoittaa soluja. Oksidatiivinen stressi on yhdistetty myös lukuisiin erilaisiin sairauksiin.

Mikrobien yhteisvaikutukset voivat selittää terveyshaittoja

Tulokset viittaavat siihen, että mikrobien väliset yhteisvaikutukset voivat osittain selittää hometaloissa altistuneilla ihmisillä esiintyviä oireita ja sairauksia. Väestötutkimukset ovat osoittaneet, että rakennusten kosteus- ja homevaurioihin liittyy terveyshaittoja. Homevaurioituneissa rakennuksissa altistuneilla on havaittu muun muassa erilaisia hengitystieoireita ja -infektioita sekä lisääntynyt riski sairastua astmaan. Haitallisen altistumisen taustalla oleva mikrobikasvu on käytännössä aina mikrobien yhteiskasvua.

Tutkimus tuotti uutta tietoa homeiden aiheuttamien terveyshaittojen syntymekanismeista. Sen avulla ymmärretään paremmin, miksi rakennuksessa kasvava home on niin haitallista terveydelle. Tätä tietoa voidaan tulevaisuudessa käyttää homeoireiston tarkempaan tunnistamiseen sekä sisäympäristön altisteiden haitallisuuden arviointiin.

Tulokset lisäävät varmuutta homekasvun haitallisuudesta. Ihmisten terveyden suojelemiseksi kosteus- ja homevauriot on aina korjattava siten, että kosteuden lähde ja kaikki home poistetaan asianmukaisesti.

FM Piia Markkasen ympäristötieteen alan väitöskirja tarkastetaan 21.11.2008 Kuopion yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030