Ajan­kohtai­sta

Masentuneet keski-ikäiset naiset hakeutuvat hoitoon myöhään

Keski-ikäiset naiset yrittivät sopeutua työskentelemään stressaavissa työoloissa mahdollisimman pitkään. Kun naiset menivät vihdoin lääkäriin, kuulivat he sairastavansa vakavaa masennusta. – Naisten tavat tehdä työtä ja ne odotukset, joita naisille tulee työelämässä, saattavat altistaa masennukselle, toteaa tutkija Sanna Rikala Jyväskylän yliopistosta.

Keski-ikäiset naiset yrittivät sopeutua työskentelemään kovassa kiireessä ja jatkuvasti muuttuvissa työoloissa parhaansa mukaan, vaikka terveys oli reistaillut jo pitkään. Useiden naisten kunto romahti pahoin, ennen kuin he hakeutuivat lääkärin vastaanotolle. Diagnoosiksi tuli tällöin vakava masennus.

Tutkimusjoukkoon kuului niin asiantuntijoita, työntekijöitä kuin johtavassa asemassa olevia henkilöitä. Heidän töitään leimasivat alituinen kiire, tehtävien lisääntyminen ja taitovaatimusten kasvu. Tutkimus on osa Jyväskylän yliopiston Työelämän vanhat, väsyneet ja vihaiset – kun luottamus pettää -tutkimusprojektia.

– Myös työn seurantajärjestelmät ovat muuttuneet jatkuvasti. Työpaikan seinälle saatetaan laittaa joka viikko lista niistä, jotka ovat saaneet eniten uusia asiakaskontakteja. Organisaatiouudistukset loivat niin ikään paineita työhön. Työtekijöistä muodostetut tiimit joutuivat vastuuseen esimerkiksi työn organisoimisesta. Tiimissä ei voikaan olla oman työnsä herra kuten ennen, vaan henkilö on vastuussa myös muista työntekijöistä, kertoo tutkija Sanna Rikala Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta.

Ulkoistamista on käytetty työpaikoilla myös painostuskeinona. Työntekijöille kerrottiin, että työt saadaan tehtyä tehokkaammin ja halvemmalla, kun palvelut ostetaan muualta.

Ongelmiin puututtava varhain

Sanna Rikala sanoo, että naiset ottavat paljon vastuuta työpaikan sosiaalisesta ilmapiiristä. He huolehtivat muun muassa siitä, että muutospaineista huolimatta tunnelma säilyy miellyttävänä työpaikalla.

– Naisten tavat tehdä työtä ja ne odotukset, joita naisille tulee työelämässä, saattavat altistaa masennukselle, Rikala uskoo.

Naiset eivät tunnistaneet masennuksen oireita helposti. He yrittivät muuttaa työolosuhteitaan mahdollisimman pitkään.

– Pulmiin pitäisi puuttua niin varhain kuin mahdollista. Kun työntekijän näkemyksiä työpaikan ongelmista ei kuunnella, masennus ehtii muuttua vakavaksi.

Monille tutkituille naisille työterveyshuolto oli paikka, jossa asioista saattoi puhua suoraan. Työterveyshuollossa yritettiin puuttua stressaaviin työolosuhteisiin.

– Naiset kokivat yleensä aluksi häpeää masennusdiagnoosista. He tulivat kuitenkin toisiin ajatuksiin, kun ymmärsivät masennuksen liittyvän työhön. Heidän arvonsa muuttuivat monesti sillä tavoin, että työn merkitys elämässä väheni. Jotkut tutkimukseen osallistuneista siirtyivät sairausloman jälkeen toisiin tehtäviin, kun taas toiset ryhtyivät opiskelijoiksi tai jäivät eläkkeelle.

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030