LDL-kolesteroli jarruttaa rasvojen pilkkoutumista
Ruotsalaistutkimuksessa esitellään uusi linkki dyslipidemian ja metabolisen oireyhtymän välillä.
Rasvojen pilkkoutuessa rasvakudoksesta vapautuvat vapaat rasvahapot vaikuttavat maksassa LDL-kolesterolin tuotantoon ja glukoosiaineenvaihduntaan, mutta ruotsalaistutkimuksen mukaan kehä jatkuu toiseenkin suuntaan. LDL-partikkelit sitoutuvat rasvasolujen reseptoreihin ja jarruttavat rasvojen pilkkoutumista.PLoS ONE -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa aterogeenisen apolipoproteiini B100 -proteiinin sisältävä LDL-kolesteroli toimi signaalimolekyylinä, joka esti rasvojen pilkkoutumista ihmisen subkutaanisessa rasvakudoksessa, rasvasoluviljelmissä ja hiirissä. Vaikutus oli suorassa yhteydessä ApoB100-LDL-pitoisuuteen. Näin ollen LDL-kolesterolilla on vaikutusta myös kehon energiatalouteen ja rasvan varastoitumiseen.
– Mikä merkitys tällä on elimistön kokonaisenergiatalouden kannalta, jää nähtäväksi. Mutta mikäli se on merkittävä, myös kolesterolilääkkeillä on epäsuora vaikutus rasva- ja energiatalouteen, sanoo Johan Björkegren Karolinska Institutetista.
Tutkimus tarjoaa uuden mahdollisen selityksen dyslipidemian ja metabolisen oireyhteymän yhteydelle.
Marianne Jansson