Ajan­kohtai­sta

Itsemurhaa yrittäneen psykiatrinen diagnoosi kertoo myöhemmästä riskistä

Itsemurhaa yrittäneistä skitsofreniaa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai masennusta sairastaneet tekevät todennäköisimmin itsemurhan myöhemmin.

Itsemurhaa yrittäneistä joka kymmenes tekee myöhemmin itsemurhan. Ruotsalaistutkimuksen mukaan riski vaihtelee merkitsevästi diagnoosiryhmittäin.

British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan todennäköisimmin itsemurhan tekevät henkilöt, jotka sairastavat skitsofreniaa (riskisuhde miehillä 4,1 ja naisilla 3,5), kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai masennusta (3,5 miehillä ja 2,5 naisilla) ensimmäisen itsemurhayrityksen aikaan. Itsemurhariski ensimmäisen yritystä seuranneen vuoden aikana oli bipolaarihäiriötä tai masennusta sairastavilla miehillä 64 % ja naisilla 42 % ja skitsofreniaa sairastavilla miehillä 56 % ja naisilla 54 %.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot 39 685 henkilöstä, jotka joutuivat sairaalahoitoon itsemurhayrityksen takia vuosina 1973–82. Seuranta-aika oli vähintään 21 vuotta.

Tutkijat toteavat, että psykiatrinen diagnoosi on arvioinnin avaintekijä, kun suunnitellaan jatkohoitoa ja seurantaa itsemurhayrityksen jälkeen. Erityisesti suuren riskin diagnooseissa jatkohoidon on oltava intensiivistä kahden vuoden ajan yrityksen jälkeen.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030