Ajan­kohtai­sta

Terveysriskeistä huolimatta sotilaskodit eivät luovu munkeista

Suomen armeija marssii vatsallaan - ja rentoutuu munkeilla.

Vuosittain sotilaskodit leipovat yhteensä 2,6 miljoonaa munkkia. Leireillä ja sotaharjoituksissa jopa tuhat munkkia valmistuu nopeasti kenttäleipomon telttakankaan suojissa. Munkkeja on tarjottu sotilaskodeissa jo 30-luvulla. Edullinen hinta, nopea valmistus ja herkullinen maku ovat tehneet munkista sotilaskotien kysytyimmän uotteen.

Sotilaskotien tehtävänä on varusmiesten hyvinvoinnin tukeminen. Nykyään se merkitsee myös taistelua liikalihavuutta vastaan.

- Vaikka terveellisyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, on munkeilla edelleen paikkansa sotilaskodeissa, huomauttaa Sotilaskotiliiton puheenjohtaja Satu Mustalahti.

- Ensi vuoden aikana kaikki sotilaskodit ottavat käyttöön muutamissa paikoissa varusmiesten kanssa yhdessä suunnitellut terveelliset välipalavaihtoehdot, Mustalahti kertoo.

Muutoksissa on otettu huomioon tarjottavien houkuttelevuus, jotta varusmiehet eivät etsisi mieluisia vaihtoehtoja muualta. Mustalahti muistuttaa, että sotilaskodeilla on paljon haasteita raaka-aineiden hintojen noustessa. Hänen mukaansa sotilaskotisisarten tekemä vapaaehtoistyö pienentää hintapainetta.

90 vuotta täyttävä sotilaskotitoiminta pyrkii tukemaan varusmiesten terveellistä arkea. Sotilaskotiyhdistykset ja Sotilaskotiliitto lahjoittavat varusmiehille vapaa-ajan varusteita ja liikuntavälineitä sekä kuntosalivarusteita kuten juoksumattoja. Lisäksi liitto osallistuu laajaan, varusmiesten ruokatottumuksia käsittelevään monitieteelliseen selvitykseen, jonka Kansanterveyslaitos toteuttaa vuosina 2007-2009.

Sotilaskotityö on jatkunut keskeytyksettä vuodesta 1918. Sotilaskodit, joihin kuuluu muun muassa 44 kiinteää sotilaskotia ja 26 leirisotilaskotia, ovat osa puolustusvoimien poikkeusolojen huoltovarmuutta. Niitä ylläpitää 39 sotilaskotiyhdistystä. Sotilaskotisisaret tekevät vuodessa noin 200 000 tuntia vapaaehtoistyötä.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030