Ajan­kohtai­sta

Happo-emästasapaino vaikuttaa luuston terveyteen

Kalsium ja D-vitamiini eivät ole ravinnon ainoa suoja luuston haurastumista vastaan.

Runsaasti proteiinia ja viljaa sisältävä ruokavalio voi tuoda elimistöön liikaa happoisuutta, joka lisää kalsiumin poistumista ja heikentää luustoa. Ruokavalion emässisällön lisääminen, esimerkiksi käyttämällä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, vaikuttaa päinvastoin ja voi suojata luustoa.

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa 171 yli 50-vuotiasta miestä ja naista satunnaistettiin käyttämään kalium- tai natriumbikarbonaattia, kaliumkloridia tai lumevalmistetta. Kaikki tutkittavat saivat myös kalsiumia ja D-vitamiinia.

Alkumittaukseen verrattuna bikarbonaattivalmisteita käyttäneillä oli kolmen kuukauden kuluttua tehdyssä mittauksessa merkitsevästi pienemmät vuorokausivirtsan N-telopeptidi- ja kalsiummäärät kuin kaliumkloridia tai lumetta käyttäneillä. Alkalisen bikarbonaattivalmisteen lisääminen siis vähensi kalsiumin erittymistä, mikä viittaa vähentyneeseen luun resorptioon.

Tutkimuksen ykköskirjoittaja Bess Dawson-Hughes Tuftsin yliopistosta toteaa, että hedelmien ja vihannesten sulaessa metaboliatuotteena syntyy bikarbonaattia. Tämä emäslisä voi vaikuttaa luuston terveyteen, varsinkin kun iän myötä elimistön kyky poistaa ravinnon happoa heikkenee ja tämä lisää luun resorptiota. Pilleristä saatava emäslisäkin saattaa tarjota turvallisen ja hyvin siedetyn vaihtoehdon luuston suojaksi, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030