Ajan­kohtai­sta

Akatemialta 9,3 miljoonaa euroa terveystutkimukseen

Kansanterveyden parantamiseksi on luvassa runsaasti kansainvälistä yhteistyötä.

Suomen Akatemia on päättänyt Kansanterveyden haasteet (SALVE) -tutkimusohjelman rahoitettavista hankkeista. Hakuun tuli yhteensä 48 konsortiohakemusta, joista Akatemia rahoittaa 11 konsortiota yhteensä 9,3 miljoonalla eurolla. Tutkimusohjelma on nelivuotinen ja ajoittuu vuosille 2009-2012.

SALVE-ohjelman tarkoituksena on tuottaa sovelluskelpoista tietoa kansanterveyden parantamiseksi. Ohjelma painottaa varhaista vaikuttamista sairauskeskeisen lähestymistavan sijaan. Ohjelmasta saivat hakea rahoitusta vain tutkimusryhmien muodostamat konsortiot, jotta mahdollistettaisiin tutkimuskysymysten mahdollisimman laaja tarkastelu.

Tutkimusohjelmassa on sovittu rahoitusyhteistyöstä kanadalaisen CIHR:n (Canadian Institutes of Health Research), Iso-Britannian MRC:n (Medical Research Council) ja Norjan Forskningsrodetin kanssa. Rahoituksen saaneista konsortioista yksi on suomalais-kanadalais-isobritannialainen, yksi suomalais-kanadalainen, yksi suomalais-isobritannialainen ja yksi suomalais-norjalainen konsortiohanke.

SALVE-ohjelmassa rahoitetaan muun muassa professori Markku Savolaisen metabolisen oireyhtymän ehkäisyyn keskittyvää konsortiota, professori Mika Gisslerin syrjäytymisen ja sosiaalisen selviytymisen taustoja kartoittavaa konsortiota, ETT Iris Erlundin pohjoismaisen ruokavalion terveysvaikutuksia selvittelevää konsortiota ja dosentti Miia Kivipellon dementian tutkimukseen keskittyvää konsortiota.

Professori Markku Savolaisen johtamassa konsortiossa (PrevMetSyn) kartoitetaan riskitekijöitä, jotka voivat johtaa metaboliseen oireyhtymään. Tutkimusta tehdään laajoilla kohorttiaineistoilla, joissa henkilöitä on seurattu sikiöajasta aikuisikään. Tarkoituksena on käyttää saatua tietoa kliinisiin interventiotutkimuksiin, joissa pyritään luomaan kullekin potilaalle räätälöity elintapaohjaus.

Professori Gisslerin johtaman tutkimuskonsortion (HEMASCO) tavoitteena on tuottaa uutta tietoa syrjäytymistä ja sosiaalista selviytymistä määrittävistä tekijöistä ja niihin johtavista kehityskuluista. Tulosten avulla voidaan kehittää syrjäytymistä ehkäiseviä toimenpiteitä ja tuloksia voidaan myös hyödyntää tulevaisuuden poliittisessa päätöksenteossa.

ETT Iris Erlundin johtamassa tutkimuskonsortiossa (NORRDIET) tutkitaan kasvis- ja kalavoittoisen ruokavalion yhteyksiä sydän- ja verisuonitautien riskiin. Projektissa pyritään kehittämään myös terveellistä pohjoismaista ruokavaliota kuvaava indeksi ja tutkimaan sen käyttökelpoisuutta.

Dosentti Miia Kivipellon johtamassa konsortiossa (FINGER) keskitytään dementiaan johtavien tekijöiden tunnistamiseen. Dementia on yksi suurimpia ikääntyneiden toimintakykyä heikentäviä sairauksia. Dementoituneiden määrä on voimakkaassa kasvussa ja määrän ennustetaan nelinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

Terveydenhuoltojärjestelmään ja yhteiskuntaan kohdistuu voimakasta painetta, mikäli lisääntyvän dementoitumisen hillitsemiseksi ei pystytä kehittämään tehokasta keinoa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030