Ajan­kohtai­sta

Tyypin 2 diabeetikko hyötyy pienen glykemiaindeksin ruokavaliosta

Pienen glykemiaindeksin ruokavalio paransi tyypin 2 diabeetikoiden hoitotasapainoa enemmän kuin runsaskuituinen.

Hitaasti verensokeriin vaikuttaviin pienen glykemiaindeksin ruokiin painottuva ruokavalio paransi tyypin 2 diabeetikoiden hoitotasapainoa enemmän kuin runsaasti viljakuitua sisältävä ravinto kanadalaistutkimuksessa.

JAMAssa julkaistussa tutkimuksessa 210 lääkehoitoa saavaa tyypin 2 diabeetikkoa satunnaistettiin kahteen ruokavaliohoitoon, joissa hiilihydraattien valintaperuste oli erilainen. Kuusi kuukautta kestäneen intervention aikana toinen ryhmä käytti runsaasti pienen glykemiaindeksin ruokia, kuten papuja, herneitä, linssejä, pähkinöitä ja pastaa. Toisen ryhmän ruokavalio taas perustui runsaskuituiseen ravintoon, kuten kokojyväleipään ja tummaan riisiin, glykemiaindeksistä riippumatta. Kumpaankin ruokavalioon suositeltiin lisäksi hedelmiä ja vihanneksia.

Glykosyloituneen hemoglobiinin arvo putosi pienen glykemiaindeksin ruokavaliolla enemmän kuin runsaskuituisella ruokavaliolla (absoluuttinen muutos HbA1c-arvo –0,50 prosenttiyksikköä vs. –0,18 prosenttiyksikköä; p < 0,001). Pienen glykemiaindeksin ruokavalio sai myös HDL-kolesteroliarvon nousemaan, kun taas runsaskuituista ruokaa käyttäneillä arvo jopa vähän laski.

Pienen glykemiaindeksin ruokavalio on aiemminkin havaittu diabeetikoille edulliseksi, mutta tässä tutkimuksessa se johti parempaan tulokseen kuin kuitupitoisuuteen perustuva ruokavalio. Vaikka muutokset eivät näytä kovin suurilta, tutkimusryhmä pitää niitä merkittävinä käytännön hoidon kannalta. Sekä hoitotasapainoon että verisuonisairauksien riskitekijöihin tehoava ruokavalio on diabeetikoille tarpeen.

Tutkimusryhmää vetänyt David Jenkins Toronton yliopistosta kehitti glykemiaindeksin määritelmän ja mittausmenetelmän 1980-luvulla. Se miten glykemiaindeksin sitten laskee ruokalistaa lukiessaan, on kyllä hankalampi haaste – ja kalorit kannattaa varmasti joka tapauksessa laskea ensin.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030