Ajan­kohtai­sta

Onko Joulupukin vyötärönympärys tabu?

Kun lääkäri katsoo Joulupukkia, mitä hän näkee?

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/pukki.jpg

”Joulupukki läpäissyt terveystarkastuksen”, uutisoi Kaleva marraskuun lopulla. Lapin keskussairaalassa tehty tarkastus osoitti, että Joulupukilla on hyvä sydän, tarkka näkö ja kuulokin täyttää tonttujen kuuntelemiselle asetetut vaatimukset.

Rehellisyyden nimissä on kuitenkin huomautettava, että Joulupukille on päässyt elopainoa kertymään.

Vaikka maassa on käynnissä suuri diabeteksen ehkäisykampanja, terveyslehdet tulvivat elämäntapaneuvontaa ja lääkäreitä kehotetaan taistelemaan lihavuutta vastaan mittanauhoin ja vaa´oin, sivuutettiin terveystarkastuksessa joulupukin ilmiselvät terveysriskit olankohautuksella. Ainakaan julkisuuteen niitä ei kerrottu.

Onko Joulupukin vyötärönympärys tabu, lääkintöneuvos Santero Kujala?

– Ei Joulupukin vyötärönympäryksen tarvitse olla sen kummemmin tabu kuin kenenkään muunkaan potilaan ympärysmitan. Ehkä kyse on potilaan korkean iän kunnoituksesta, jolloin lääkärillä ei välttämättä ole rohkeutta puuttua tämän elämäntapoihin.

Santero Kujala arvelee, että elämänkokemukseensa nojautuen hän kaivaisi reilusti mittanauhan ja ottaisi aiheen esille kun yli metrin mennään.

– Lähestyisin asiaa siten, että kun Joulupukki on niin hyvä ja antelias, olisi minun lääkärinä annettava ihan vastalahjaksi elämäntapaneuvontaa. Yhdessä Joulupukin kanssa luonnollisesti pohtisimme, mistä olisi hyvä aloittaa, Kujala toteaa.

Toinen kokenut terveyskeskuslääkäri Risto Ihalainen puolestaan on kiinnittänyt huomiota Joulupukin painon selvään jojo-ilmiöön.

– Televisiossa ja etenkin amerikkalaistyyppisissä mainoksissa Joulupukki on huomattavan pulska punakka mies. Kun sitten Joulupukkia näkee elävänä esimerkiksi marketissa, hän onkin kumman laiha ja kalpea. Nuttu roikkuu ja ryhti on kumara. Jojotus on uusimmissa metabolia-tutkimuksissa todettu terveydelle erityisen haitalliseksi, jopa vaarallisemmaksi kuin pysyvä lievä ylipaino, huolehtii Risto Ihalainen.

Pätevätkö terveysmittarit Joulupukkiin?

Lääkäriliiton toimistosta löytyy yllättävän monia Joulupukin terveydentilaa pohtineita lääkäreitä.

– Joulupukin terveystarkastuksessa voi tulla esille aivan yllättäviä seikkoja, jotka vaikeuttavat hänen terveydentilansa arviointia, huomauttaa Heikki Pärnänen.

– Lääkärillä on käytössään useita objektiivisia terveydentilan ja terveysriskien mittareita, kuten verenpaine, verensokeri ja muut laboratoriokoearvot. Niiden tulkinta perustuu laajoilla väestöaineistoilla tehtyihin seurantatutkimuksiin, jotka osoittavat tietyllä tuloksella tietyn suuruisen terveyshaitan tai riskin. Mutta pätevätkö nämä arvot Joulupukin kaltaiseen poikkeushenkilöön? kysyy Heikki Pärnänen.

Pärnänen korostaa, että Joulupukin ikä on jossain 300:n ja 500:n vuoden välillä. Lääketieteen historia ei tunne toista yhtä pitkään elänyttä, joten poikkeusyksilön metabolia saattaa kumota tieteen lait.

– Joulupukki ei vaikuta erityisen stressaantuneelta. Hän vaikuttaa oikein leppoisalta – mikä muuten usein yhdistetään ylipainoiseen ihmiseen. Työnsä ruuhkahuippuluonteesta huolimatta hän ei kiireisimpään sesonkiaikaankaan vaikuta burn out -tapaukselta, vaan käyttäytyy kauniisti ja ystävällisesti, Pärnänen huomauttaa.

Pärnäsen mukaan tämä johtunee Joulupukin esimiestaidoista. Pukki osaa delegoida tietyt tehtävät tontuille. Toisaalta Joulupukki johtaa joukkojaan edestä osallistumalla myös lattiatason töihin. Lahjojen jakokierroksellaan Joulupukki liikkuu asiakasrajapinnassa saaden näin tuntumaa arkeen, mikä edesauttaa työssä viihtymistä.

Syrjäyttikö hedonismi moraalin?

Yksilön terveyttä ei kuitenkaan voi pohtia pelkästään yhdestä näkökulmasta, vaan keskusteluun sairaudesta ja terveydestä on aina liitettävä mukaan myös sosiokulttuuriset tulkinnat.

Lääkäri Kristiina Patja on hämmentynyt amerikkalaistyylisen markkinavetoisen Joulupukki-ihanteen leviämisestä Suomeen. Hän näkee Coca-cola-rekalla ajavan materialistisvetoisen Joulupukin murtavan suomalaiskansallista käsitystä raadannasta ja sitä seuraavasta palkinnosta.

– Vanha suomalainen Joulupukki oli pelottava piiska kainalossa kulkeva hahmo, joka arvioi lasten kiltteyttä ja jakoi lahjat vasta kuullessaan todisteet kiltteydestä. Tältä luterilaisen työmoraalin sisäistäneeltä pukilta sai palkinnon vasta sen ansaittuaan. Sen sijaan amerikkalainen pukki edustaa kaikessa punakkuudessaan ja lihavuudessaan individualistista ja hedonistista nautintokulttuuria, jossa lahjat ovat aina yhtä yltäkylläisiä.

Terveysvalistukseen perehtynyt Kristiina Patja näkee tässä kehityksessä riskejä myös ihmiskäsityksellemme, erityisesti mieskuvallemme.

– Meidän vanha pukkimme oli tiukasti kiinni arjessa; karvareuhka päässä, talvitakki nuorinperin. Hän edusti vahvaa ja juurevaa suomalaista miestä. Amerikkalainen coca-cola-pukki on epäilyttävän punakka, suorastaan liian punainen. Muokkaako hän mieskuvaamme epämaskuliinisempaan suuntaan? kysyy Kristiina Patja.

Lääkäri, joka on tarkastanut joulupukin

Suomen kattavan terveyspalveluverkon ja työterveyshuollon ansiosta Joulupukki on säännöllisten terveystarkastusten piirissä. Yksi Joulupukin tarkastaneista on Pihlajalinnan nykyinen lääkäri Raimo Puustinen. Mitä lähestymismetodeja käytit, puhetta, puukkoa vai pilleriä?

– Lääkäriasema 4 -televisio-ohjelmassa kymmenkunta vuotta sitten tutkin Joulupukin kahteenkin otteeseen. En muuten koskaan mittaa potilaani vyötärönympärystä; näkeehän sen silmilläänkin, Puustinen sanoo.

Hän kertoo pyrkivänsä katsomaan ihmisen elämän kokonaisuutta; mitä terveyttä ylläpitäviä asioita siinä on. Puustisen mielestä Joulupukilla on vyötärönympäryksestään huolimatta runsaasti hyvinvointia edistäviä ja sairauksilta suojelevia tekijöitä. Puustinen viittaa muun muassa Markku T. Hyypän tutkimuksiin.

– Ensinnäkin Joulupukilla on pitkään kestänyt ja ilmeisen lämmin parisuhde Muorin kanssa. Toiseksi hän saa ahertaa tukevassa työyhteisössä, jossa työ on mielekästä ja palkitsevaa. Lisäksi Joulupukilla on rakastettu asema yhteisössä. Yhteisöllisyys ja hengellisyys – onhan Joulupukki taustaltaan Myrnan piispa – kannattelevat häntä työn ruuhkahuippuinakin, katsoo Raimo Puustinen.

– Rakastettuna oleminen on ihmisen terveyden kannalta seikka, jota on vaikea mitata ja ehkä siksi niin usein sivuutetaan lääketieteellisessä keskustelussa.

Ulla Järvi

Kuva: Kacper Pempel / Reuters /Lehtikuva

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030