Ajan­kohtai­sta

Sekavaa vanhusta hoidettava kuin pientä vauvaa

Delirium on raskas kokemus sekä potilaalle että hänen omaisilleen kuin myös sairaaloiden henkilökunnalle.

Äkillinen sekavuusoireyhtymä eli delirium on tuttu hoidettava sairaaloiden päivystyspoliklinikoilla. Suurimmat riskiryhmät ovat iäkkäät ja monisairaat leikkauspotilaat sekä dementiaa sairastavat vanhukset.

– Delirium-potilaan hyvä hoito on hyvää perushoitoa. On huolehdittava nesteytyksestä, ravinnosta ja lämmöstä. Koska deliriumin taustalla on yleensä jokin äkillinen sairaus, se pitää diagnosoida ja aloittaa taudin hoito. Sekavaa vanhusta pitää oikeastaan hoitaa kuin pientä vauvaa, kuvailee geriatrian erikoislääkäri Jouko Laurila.

Maanantaina valtakunnallisilla lääkäripäivillä puhunut Laurila totesi, että sairaaloiden iäkkäistä akuuttipotilaista joka kolmas kärsii sekavuudesta. Laurila muistutti, että deliriumin ilmaantumista voidaan vähentää jopa 40 prosenttia tehokkailla ennaltaehkäisevillä hoitotoimilla.

Laurila sanoo, että yleisyydestään huolimatta delirium tunnetaan ja tunnistetaan huonosti. Päivystyspolin kiireessä sekava ja kipujaan valittava vanhus luokitellaan usein esimerkiksi dementiasta tai psykoosisairaudesta kärsiväksi.

– Kun deliriumia ei tunnisteta, on vaarassa jäädä selvittämättä sekavuuden todellinen syy, esimerkiksi jokin tulehdustauti. Kun diagnoosi jää vajaaksi, sairaalahoito pitenee ja vanhuksen riski pysyvään laitoshoitoon ja kuolemaan kasvaa, Laurila huomauttaa.

Ulla Järvi

Kuva: Lääkäriliitto / Jukka Mykkänen

Lue lisää uutisia ja haastatteluita valtakunnallisilta lääkäripäiviltä Lääkärilehden nettisivuilla

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030