Ajan­kohtai­sta

Vanhuksen maljaan matalammat reunat

Yhä useampi suomalainen eläkeläinen käyttää alkoholia – yhä useampi ongelmaksi asti.

Ikääntyvien ihmisten ja vanhusten alkoholinkäytöstä puhutaan joskus hiljaisena epidemiana – väärinkäyttö ei yleensä näy kaduilla.

– Lääkärin ei tulisi syrjiä ikäihmisiä silloinkaan, kun väestölle tarjotaan päihteidenkäytön arviointi- tai hoitopalveluja. Myös vanhoilta ihmisiltä tulisi kysyä asiallisesti heidän alkoholinkäytöstään. Mikäli alkoholi on ongelma, hoitojärjestelmän tulisi tarjota vanhuksillekin heidän saatavillaan olevia päihdehuollon palveluja, sanoi lääkäripäivillä puhunut LT Tuula Saarela.

Lähes joka kolmas runsaasti juovista ikäihmisistä on aloittanut ongelmakäytön vasta vanhana. Taustalla on usein joku kuormittava elämäntapahtuma. Etenkin vanhuudessa alkanut väärinkäyttö jää somaattisten oireiden varjoon ja siten terveydenhuollossa tunnistamatta.

Iäkkäiden alkoholinkäyttö koskevissa suosituksissa on määritelty yli 65-vuotiaiden kohtuukäytöksi enintään yksi päivittäinen alkoholiannos, enintään 6–7 annosta viikossa.

– Harva ikäihminen tietää tätä suositusta. Heillä ei myöskään ole välttämättä kovin tarkkaa käsitystä yhden alkoholiannoksen koosta. ”Lasillinen konjakkia” voi olla todellisuudessa vaikka kaksi desiä, Saarela huomautti. Hän kaipasikin vanhusten alkoholivalistukseen parempaa kohdentamista.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030