Ajan­kohtai­sta

Keuhkoklamydia voi olla ylipainoon liittyvän tulehdustilan taustalla

Keuhkoklamydiainfektion merkkiaineet korreloivat väitöstutkimuksessa tulehdusmarkkereihin ja painoindeksiin.

Chlamydia pneumoniae on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Keuhkoklamydiainfektio voi olla myös oireeton ja saattaa jäädä elimistöön piileväksi krooniseksi infektioksi. Tällaiset krooniset infektiot on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty mm. sydän- ja verisuonisairauksiin.

FM Taina Lajunen havaitsi väitöstutkimuksessaan seerumista mitattavien keuhkoklamydiainfektion merkkiaineiden, klamydian lipopolysakkaridin (cLPS) ja vasta-aineiden, liittyvän seerumin tulehdusmarkkereihin ja korkeaan painoindeksiin sydän- ja verisuonitautipotilailla. Aiempien tutkimusten mukaan keuhkoklamydia näyttää myös pystyvän infektoimaan rasvasoluja, joten on mahdollista että seerumin cLPS oli ateroskleroosivaurioiden lisäksi peräisin myös infektoituneesta rasvakudoksesta.

– Vahva korrelaatio tulehdusmarkkereihin viittaa siihen, että keuhkoklamydia saattaa jossain määrin olla ylipainoon liittyvän tulehdustilan taustalla, toteaa Lajunen.

Keuhkoklamydiainfektion ja ylipainon välisen syy-seuraussuhteen selvittämiseksi tarvitaan lisätutkimuksia.

Tutkimuksen yhteydessä kehitettiin myös cLPS:n mittausmenetelmä, jossa kaupallista menetelmää sovellettiin ateroskleroosikudokseen. Keuhkoklamydian määrittäminen kudosnäytteistä ei ole ongelmatonta, mutta kehitetty menetelmä vaikuttaa lupaavalta.

Lajunen havaitsi lisäksi, että tutkittujen synnynnäisen immuniteetin merkkiaineiden ja tulehdusmarkkereiden pitoisuus seerumissa saattaa ainakin osittain olla tässä työssä tutkittujen geenien, etenkin LPS:ää sitovan proteiinin ja toll-like-reseptori 4:n, polymorfismien säätelemää. Interleukiini 6 -geenin polymorfismi puolestaan liittyi keuhkoklamydia vasta-aineiden esiintymiseen seerumissa.

FM Taina Lajusen lääketieteellisen mikrobiologian alan väitöskirja tarkastetaan 9.1.2009 Oulun yliopistossa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030