Ajan­kohtai­sta

Unen huono laatu kertoo alttiudesta flunssaan

Amerikkalaistutkimuksessa huonosti nukkuneet saivat flunssan kolme kertaa niin todennäköisesti kuin hyvin nukkuneet.

Unen laadulla näyttää olevan merkitystä flunssan kehittymiselle. Archives of Internal Medicinessa julkaistussa amerikkalaistutkimuksessa 153 tervettä vapaaehtoista kirjasi unensa pituuden ja unen laatua kuvaavia muuttujia (unessaoloajan prosenttiosuus sängyssä vietetystä ajasta) kahden viikon ajan. Sen jälkeen tutkittavat eristettiin ja altistettiin nenän kautta rinovirukselle.

Edeltäneen jakson unen laadulla oli yhteys kliinisen flunssan kehittymiseen viiden päivän kuluessa altistuksesta. Vähemmän kuin 7 tuntia nukkuneille flunssa kehittyi kolme kertaa niin usein kuin yli 8 tuntia nukkuneille (2,94; 95 %:n LV 1,18–7,30). Unessaoloajan jäädessä alle 92 %:iin sairastumistodennäköisyys oli viisinkertainen verrattuna yli 98 %:n ryhmään (5,50; 95 %:n LV 2,08–14,48). Taustamuuttujat, kuten demografiset tekijät, vuodenaika, sosioekonominen asema, painoindeksi tai terveystavat, eivät selittäneet eroa.

Unen laadun on ajateltu olevan yhteydessä immuunijärjestelmään ja sitä kautta sairastumisalttiuteen. Tässä tutkimuksessa ajatukselle saatiin tukea.

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030