Ajan­kohtai­sta

Perheyritys kutsui lääkärin

Juha V. Virtanen jatkoi sukupolvien ketjua perheyrityksessä, vaikka lääkärinurakin oli alkanut menestyksellisesti.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/juhavirtanen.jpg

Eletään 1980-luvun loppua. Juha V. Virtanen on vastaava työterveyslääkäri yksityisessä yrityksessä. Hän viihtyy työssään ja tulee toimeen niin hitsarien kuin hitsarien pomojen kanssa. Työterveyslääkärin erikoistumisopinnot ovat loppusuoralla.

– Sitten perheyrityksessämme tuli eteen tilanne, jossa ratkaisut oli tehtävä nopeasti. Vaihtoehtoina oli joko myynti ulkopuolisille tai se, että minä otan vetovastuun. Oli selvää, että lääkärin työt on jätettävä, jos otan yrityksen haltuuni, muistelee Juha V. Virtanen.

Virtasen isoisän perustama yhtiö harjoitti tuolloin huonekalujen tukku- ja vähittäiskauppaa.

Virtanen pohti hartaasti, mikä olisi oikea ratkaisu. Lääkärinura oli edennyt vauhdikkaasti. Toisaalta yritysmaailmakin kiehtoi.

– Olin kasvanut yritykseen kiinni, hän sanoo.

Juha V. Virtanen oli aikoinaan päätynyt lääkäriksi enemmänkin sattumalta kuin vakaasta harkinnasta. Tuore ylioppilas oli kuluttanut kesän 1973 Turun yliopiston lääketieteellisen pääsykokeissa ja päässyt sisälle korkeimmalla pistemäärällä.

– Ajattelin, että olisihan hulluutta olla tuota korttia katsomatta, naurahtaa Virtanen.

Hän innostui lääketieteestä ja sosiaalisena luonteena viihtyi nimenomaan potilastyössä.

– Lääkärin työssä on sekä kapeutta että laveutta, joka muokkaa lääkäriyttä. Lääketieteellisessä opiskellaan tiettyä tieteenalaa, mutta samalla kasvetaan olemaan lääkäreitä. Tehtävänkuvat ovat erilaisia, mutta lääkäriys on toimenkuvat ylittävä ajattelutapa.

Lääkäriys pompahtaa esiin yhä vaikkapa silloin, kun merellä liikkuessa tarvitaan ensiavun antajaa tai liikemaailmassa tarvitaan neuvottelutaitoja.

– Lääkärihän oppii potilastyössä nopean anamneesin teon ja ratkaisuvaihtoehtojen punnitsemisen. Nopeasta analyysin teosta on hyötyä bisneksessäkin. Vastavuoroisen kontaktin saaminen ihmisiin on liikeneuvotteluissa välttämätöntä, ja sitäkin lääkärintyössä voi oppia, vertaa Virtanen.

Uranvaihto ei ole koskaan kaduttanut

– Ei ihmisen tarvitse elää vain yhdelle uralle tai yhdelle työlle. Vaihtoehtojen näkeminen on rikkautta, uskoo Virtanen.

Vuosituhannen taitteessa Virtaselle jäi aikaa muuhunkin kuin bisnekseen ja hän innostui aloittamaan opinnot Turun kauppakorkeakoulussa. Väitöskirjan tekemiseenkin kauppakorkeakoulu sai hänet innostumaan. Tavoitteena on väitellä vuoden sisällä ja valmistua kauppatieteiden tohtoriksi pääaineena johtaminen ja organisointi,.

Johtamisen tutkimus oli luonteva tutkimusaihe yritysjohtajalle, mutta lääkäriys johdatteli tutkimaan terveydenhuollon johtamista. Tutkimustyö on johdattanut tarkkailemaan ja pohtimaan terveydenhuollon hallinnon ja johtamisen kriisiytymistä.

Virtanen kummastelee, miksei olemassaolevaa tieteellistä tutkimuttietoa hyödynnetä käytännön johtamisessa. Puhtaasti managerialistiset johtamisopit eivät sellaisenaa istu terveydenhuoltoon, jossa työn arvopohja ei perustu voiton ja rahan tekemiseen.

Ulla Järvi

Kuva: Vesa-Matti Väärä

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030