Ajan­kohtai­sta

Asbestisairauden tunnistaminen on usein vaikeaa

Asbestille altistuneita on elossa arviolta lähes 60 000, joten tuhannet sairastuvat vielä asbestisairauksiin.

Uusia asbestisairauksia ilmenee yhä, vaikka asbestin käyttö kiellettiin Suomessa 1994. Altistuneita on elossa arviolta 50–60 000 ja tuhannet sairastuvat vielä asbestisairauksiin. Työhistoriaa tiedustelemalla lääkäri voi päätellä, onko potilas saattanut altistua asbestille.

– Alkuvaiheessa oleva asbestisairaus ei välttämättä oireile, Jos asbestisairautta ei osata epäillä, oireiden ilmaantuessa ne saatetaan yhdistää johonkin toiseen tautiin, sanoo Hengitysliitto Helin sosiaali- ja terveysturvan asiantuntija Tarja Pajunen.

Asbestialtistumisen mahdollisuudesta pitäisi hänen mielestään aina tiedustella terveyskeskuksissa ja työterveyshuollossa käyviltä potilailta samaan tapaan, kuin nyt kysytään tupakoinnista.

– Suomessa olisi aiheellista kehittää seurannan tehostamista ja asbestisairauksia koskevaa asiantuntemusta. Jos henkilön työhistorian ja oireiden perusteella on syytä olettaa asbestisairauden olevan mahdollinen, hänet tulisi lähettää keskussairaalaan tutkimuksiin, Pajunen korostaa.

Asbestille altistuneiden terveydentilan seuranta heikkenee huomattavasti, kun henkilö jää pois työelämästä ja työterveyshuollon piiristä. Työterveyshuollossa seurataan altistuneiden tilaa ja mahdollista asbestisairauden puhkeamista. Altistuneen tulee käydä säännöllisesti terveystarkastuksissa työn loputtuakin ja muistettava mainita omalääkärille altistumisestaan.

– Kun työterveyshuolto ei enää huolehdi tarkastuksiin kutsumisesta, jää vastuu tarkastuksissa käymisestä altistuneelle itselleen. Heidän tulee hakeutua joka kolmas vuosi terveyskeskukseen tai omalääkärille tarkastusta varten, ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitoksesta sanoo.

Aika altistumisesta sairastumiseen jopa kymmeniä vuosia

– Koska asbestitaudeilla on pitkä kehittymisaika, ne kehittyvät usein vasta työn loputtua, ihmisen jo siirryttyä eläkkeelle, Oksa kertoo.

Asbestin aiheuttamia sairauksia ovat keuhkopussin hyvänlaatuiset paksuuntumat (plakkitauti), asbestipölykeuhko (asbestoosi), keuhkosyöpä sekä keuhkopussin ja vatsakalvon pahanlaatuiset kasvaimet (mesoteliooma). Yleisimmin altistuivat rakennuksilla, telakoilla, autokorjaamoissa, asbestiteollisuudessa, teollisuuslaitoksissa tai voimalaitoksilla työskennelleet.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030