Ajan­kohtai­sta

Papilloomavirusrokote jo 40 prosentilla varhaisnuorista

Suomalaiseen tutkimukseen kutsutuista tytöistä yli puolet on ottanut rokotuksen.

Papilloomavirusrokotetutkimukseen on Suomessa ilmoittautunut 32 000 varhaisnuorta. Toinen kutsu osallistua tutkimukseen lähetetään nyt 26 000:n vuosina 1994–95 syntyneen huoltajalle. Rokote, joka suojaa 6–12 prosentilta ihmisen syövistä, on hyödyllinen vain ennaltaehkäisyssä. Todennäköisesti hyödyllisin rokote on, kun sen ottavat sekä tytöt että pojat.

Monet länsimaat ovat ottaneet HPV-rokotteen 12-vuotiaiden tyttöjen ilmaiseen rokoteohjelmaan. Ohjelmien kattavuus on kuitenkin ongelma – vain 40–70 prosenttia tytöistä on rokottautunut. On pelättävissä, että samat nuoret, jotka eivät ota vastaan tarjottua syövältä suojaavaa rokotetta eivät myöhemmin osallistu syöpäseulontoihin.

- Suomalaiseen tutkimukseen kutsutuista tytöistä yli puolet on ottanut rokotuksen, kertoo tutkimusprofessori Matti Lehtinen, joka työskentelee Tampereen yliopistossa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa.

- Poikien rokottautuminen voi tarjota suomalaistytöille yli 20 prosentin lisäsuojan HPV-infektioita ja niiden aiheuttamia syöpiä vastaan, Lehtinen huomauttaa.

Suomalaistutkimus on herättänyt maailmalla laajaa mielenkiintoa, tammikuun alussa siihen tutustui tuore lääketieteen nobelisti Harald zur Hausen.

Suomessa 1960-luvulla aloitetut seulonnat alensivat koko naisväestön sairastuvuutta kohdunkaulansyöpään 80 prosenttia. Seksuaalikäyttäytymisen muutoksen seurauksena syöpävaarallisten HPV-tyyppien esiintyvyys kaksinkertaistui 1990-luvun alkuvuosiin mennessä. Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana on alle 40-vuotiaiden suomalaisnaisten kohdunkaulansyöpäsairastuvuus kolminkertaistunut, sillä nuorista aikuisista vain puolet osallistuu ilmaisiin kohdunkaulansyövän seulontoihin.

– Ilmaisuus on tärkeätä, mutta ehkäisevän terveydenhoidon antama suoja ei saa riippua siitä miten valistuneita päätöksiä nuori, hänen huoltajansa tai nuoret aikuiset tekevät, Lehtinen toteaa.

Laumaimmuniteetti hävittää taudit

Syöpävaarallisten papilloomavirusten torjunta onnistuu lopullisesti vain laumaimmuniteetin avulla. Se saadaan aikaan, kun tartunnalle alttiiden ja tartuttavien yksilöiden väheneminen rokotuksen seurauksena lopulta hävittää tartunnanaiheuttajan. Tyttöjen ja poikien rokottaminen lastentauteja (tuhkarokko, vihurirokko ja sikotauti) vastaan vuodesta 1982 lähtien hävitti ne Suomesta 15 vuodessa. Tästä hyötyivät sekä rokotetut että rokottamattomat.

Vuosina 1994-1995 syntyneet suomalaisnuoret saavat paraikaa paikkakuntasatunnaistetusti sekä HPV16/18 että hepatiitti B-virus (HBV)-rokotteet kolmen pistoksen sarjoina. A-paikkakunnilla sekä tytöt että pojat saavat ensin HPV16/18-rokotteen, B-paikkakunnilla tytöt saavat ensin HPV16/18-rokotteen ja pojat HBV-rokotteen, ja C-paikkakunnilla kaikki saavat ensin HBV-rokotteen. 18-vuotiaille tarjotaan ristiinrokotuksessa alussa saamatta jäänyt rokote.

- Alkavatko syöpävaaralliset HPV-tyypit kadota A-paikkakunnista lähtien, selviää vuosina 2012–2014, Lehtinen sanoo.

Papilloomavirusrokotetutkimuksella on Rokotiitus-sivustosivusto internetiss.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030