Ajan­kohtai­sta

Raskauskilot kuriin neuvolan ohjauksessa

Tehostettu elämäntapaohjaus neuvoloissa auttoi karistamaan raskauskiloja.

Tehostettu elämäntapaneuvonta neuvolassa paransi ruokavaliota ja auttoi äitejä pudottamaan painonsa entiselleen synnytyksen jälkeen, todetaan Tampereen yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa.

Elintarviketieteiden maisteri Tarja Kinnunen selvitti UKK-instituutissa tekemässään väitöstutkimuksessa, voidaanko äitiys- ja lastenneuvoloissa toteutettavalla tehostetulla elämäntapaneuvonnalla ehkäistä liiallista painonnousua raskauden aikana ja heti sen jälkeen. Interventiotutkimus toteutettiin vuosina 2004–2005 Tampereella ja Hämeenlinnassa kuudessa äitiys- ja lastenneuvolassa, joista kolme toimi koeneuvolana ja kolme vertailuneuvolana. Mukana oli 132 raskaana olevaa ja 92 synnyttänyttä ensisynnyttäjää.

Tutkimuksen koeneuvoloissa äidit osallistuivat tehostettuun ravitsemus- ja liikuntaneuvontaan viidellä tavanomaisella käynnillä terveydenhoitajan vastaanotolla. Heillä oli myös mahdollisuus osallistua ohjattuun ryhmäliikuntaan kerran viikossa. Vertailuneuvoloissa neuvolakäynnit toteutuivat entiseen tapaan.

Raskausaikana tehostettuun neuvontaan osallistuneet äidit lisäsivät kasvisten, hedelmien ja marjojen syöntiä sekä söivät runsaskuituisempaa leipää kuin vertailuryhmään kuuluvat. Neuvontaan osallistuneille ei syntynyt yhtään suuripainoista (≥ 4000 g) lasta, vertailuneuvoloissa heitä syntyi 8 (15 %). Raskaudenaikaiseen painonnousuun tai vapaa-ajan liikunnan kokonaismäärään neuvonnalla ei ollut vaikutusta. Kuitenkin neuvonta auttoi jatkamaan vähintään kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa raskauden loppuun, kun taas vertailuryhmä siirtyi kevyempään liikuntaan.

Neuvontaan osallistuneista äideistä puolet palautui raskautta edeltävään painoonsa 10 kuukautta synnytyksen jälkeen, mutta vertailuryhmästä vain 30 %. Lisäksi neuvontaan osallistuneet siirtyivät käyttämään runsaskuituisempaa leipää kuin vertailuneuvoloiden äidit.

Suomalaisten odottavien äitien paino nousi raskauden aikana 1980-luvun puolivälissä keskimäärin kilon enemmän kuin 1960-luvulla: keskimääräinen raskauden aikainen painonnousu suureni 13,2 kilosta 14,3 kiloon. 1980-luvun puolivälin jälkeen keskimääräinen raskaudenaikainen painonnousu on pysynyt samalla tasolla. Liiallinen painonnousu voi hankaloittaa äidin palautumista entiseen painoonsa synnytyksen jälkeen ja lisätä sekä äidin että lapsen myöhemmän ylipainon riskiä.

Elintarviketieteiden maisteri Tarja Kinnusen väitöskirja tarkastetaan 7.2.2009 Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksella.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030