Ajan­kohtai­sta

Valvira huolestui hoitajien lääkevarkauksista

Terveydenhuollon valvontatapausten määrä on kasvanut, varsinkin hoitajista tehdyt ilmoitukset huolestuttavat Valviraa.

Valviraan viime vuonna tulleiden potilaiden tai heidän omaistensa tekemien kantelujen määrä pysyi vastoin aiempaa kehitystä suunnilleen samana kuin edellisenä vuonna.

Sen sijaan terveydenhuoltohenkilöstöstä tai organisaatioista tehtyjen kantelujen ja ilmoitusten lukumäärä kasvoi selvästi.

Valviraan tuli viime vuonna 311 uutta potilaiden tai heidän omaistensa tekemää hoitoa koskevaa kantelua (306 vuonna 2007). Terveydenhuollon ammattihenkilöistä tai organisaatioista tehtiin 363 ilmoitusta (307 vuonna 2007 ja 218 vuonna 2006).

Ilmoituksia tekevät esimerkiksi apteekit, jotka epäilevät lääkärin määräävän epäasianmukaisesti varsinkin keskushermostoon vaikuttavia PKV-lääkkeitä. Ilmoituksia tulee myös poliisilta, joka juttuja selvittäessään joutuu miettimään terveydenhuollon ammattihenkilön toimintaa tapauksessa. Myös työnantajat tekevät ilmoituksia työntekijöistään.

Valvirassa on kiinnitetty huomiota siihen, että työnantajien sairaanhoitajista ja lähihoitajista tekemien ilmoitusten määrä on parin viime vuoden aikana kasvanut selvästi. Viime vuonna hoitajien toimintaa koskevia ilmoituksia tehtiin 72 ja edellisenä vuonna 64, kun määrä vuonna 2006 oli 26. Ilmoituksissa on tavallisimmin kyse lääkevarkauksista, lääkevarkausepäilyistä tai päihtyneenä työskentelystä.

– Kehitys on huolestuttavaa, koska siinä vaiheessa kun ilmoitus tehdään, väärinkäytökset ovat voineet jatkua jo pitkään. Kehitys antaa myös aiheen epäillä, että terveydenhuollossa on muitakin vastaavia tapauksia, jotka eivät vielä ole tulleet ilmi. Lääkevarkauksiin syyllistyvät useimmiten hoitajat, joilla itsellään on lääkkeiden käyttöön ja päihteisiin liittyviä ongelmia, tai niitä varastetaan myytäväksi, Valviran tiedotteessa todetaan.

Johtaja Tarja Holi Valvirasta sanoo, että lääkevarkauksia voitaisiin vähentää toimimalla sosiaali- ja terveysministeriön laatiman turvallisen lääkehoidon oppaan mukaisesti. Työnantajan pitäisi myös puuttua asioihin nykyistä aikaisemmin, silloin kun työntekijää epäillään lääkkeiden anastamista tai päihtyneenä työskentelystä. Työntekijä pitäisi ohjata mahdollisimman varhaisessa vaiheessa työterveyshuoltoon.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030