Ajan­kohtai­sta

Jyväskylässä lääkärit kärkkyvät päivystysvuoroa

– Päivystäminen on joukkuepeliä, sanoo ylilääkäri Heikki Janhunen.

Kuvio 1 http://www.laakarilehti.fi/pics/heikkijanhunen.jpg

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys on nopea ja tehokas – ja lääkärit kärkkyvät sen työvuorolistaa. Kyse ei ole sattumasta.

– Täällä päivystäessäni olen saanut käsityksen siitä, minkälaisia potilaita voin hoitaa loppuun saakka perusterveydenhuollon päivystyksessä. Lisäksi olen oppinut, miten erikoissairaanhoidon puolella toimitaan, eurolääkäri Anniina Lantto sanoo.

Lantto suorittaa eurolääkäripalveluaan Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystyksen kaksivuotisessa koulutusputkessa. Hän on päivystänyt sekä terveyskeskus- että sairaalapäivystyksessä koko eurolääkäripalvelunsa ajan.

Samoin tekevät muutkin yhteispäivystyksessä vuoroja tekevät lääkärit. Kukaan heistä ei ole päivystämässä pakosta. Osa lääkäreistä on tehnyt yksinomaan päivystystyötä jo useamman vuoden ajan.

Jyväskylän kaupungin erikoissairaanhoidollisten päivystyspotilaiden määrä väheni yhteispäivystyksen ensimmäisen kahdeksan kuukauden toiminta-aikana 6 991 potilaasta 6 145 potilaaseen (12,1 prosenttia). Jyväskylän kaupunki siirsi ympärivuorokautisen päivystyksen Keski-Suomen keskussairaalaan vuoden 2008 alussa.

Potilaita hoidetaan perusterveydenhuollon päivystyksessä aiempaa enemmän alusta loppuun, tulkitsee päivystyksen va. ylilääkäri Heikki Janhunen.

– Päivystäminen on joukkuepeliä. Meillä ihmiset ovat ottaneet vastuun omasta työstään, eikä sitä työtä tehdä pyörittämällä vain omaa puolta, Janhunen toteaa.

Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon raja-aitojen kaatuminen ja lääkäreiden hitsautuminen saumattomaksi tiimiksi on pitkäjänteisen työn tulosta.

– Päivystyksen pitää olla sellainen työpaikka, että sitä voi ajatella vaikka eläkevirkana. Jos siellä on koko ajan kaaos päällä, ei päivystyksessä jaksa työskennellä, Janhunen sanoo.

Virkalääkäreiden varassa

Jyväskylän yhteispäivystyksen seurantatutkimukset osoittavat, että potilaat hyötyvät, kun lääkärit eivät työskentele kaaoksen keskellä. Miten kaaoksen voi välttää tai edes rajoittaa?

– Perustamalla päivystyslääkäreiden virkoja, sanoo yhteispäivystyksen ”isä”, ylilääkäri Jorma Teittinen. Hän jakaa nyttemmin aikansa kliinisen työn ja Helsingin kantakaupungissa sijaitsevan taidegallerian välillä.

Päivystysalueella on nyt vakiintunut lääkärijoukkue, joista viisi tekee päivystystyötä virassa ja neljä suorittaa eurolääkäripalveluaan. Loput yhteensä 140:stä työvuorosta täytetään avoimella työvuorolistalla, jolla tullaan suoraan sairaanhoitopiirin leipiin.

– Minulla ei ole mitään ostopalveluita vastaan, ne ovat mielestäni osa nyky­aikaista terveydenhuoltoa. Päivystystä ei kuitenkaan voi perustaa käypäläisten ­varaan. Osaaminen ei silloin kasva eikä siirry eteenpäin, Teittinen sanoo.

Eurolääkärit tuovat päivystykseen tuoretta tietoa, mutta päivystys ei makaa heidän harteillaan. Anniina Lantto sanoo, että eurolääkärit ovat esimerkiksi operatiivisilla aloilla erikoistuvien lääkäreiden apuna.

– Päivystämisestä saa näin paljon enemmän irti. Tämä ei ole niin pelottavaa eikä vastuu kasva liian suureksi.

Uusien seinien sisällä

Uusi päivystysrakennus on suunniteltu toiminnan ehdoilla. Potilaat eivät esimerkiksi päädy omiin huoneisiinsa, vaan vuodepaikat on sijoitettu käytävän varrelle sermien suojaan.

Tämän ansiosta potilaat eivät liiku erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä. Lääkärit liikkuvat. Järjestely mahdollistaa sujuvan konsultaation.

– Jos minulla on murtumaepäily perusterveydenhuollon puolella, kirurgipäivystäjä voi katsoa potilaan kuvat ennen lähetteen tekoa ja sanoa, voinko sittenkin hoitaa potilaan itse. Olen ­oppinutkin murtumien hoidosta paljon, Lantto sanoo.

Heikki Janhunen toteaa, että erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon rajat häviävät tällaisessa toimintaympäristössä.

Juha-Pekka Honkanen

Lue lisää Suomen Lääkärilehdestä 6 / 2009.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030