Ajan­kohtai­sta

Koululääkäri kuuntelee Forssassa myös vanhempia

Terveydenhuollon ammattilaiselle perheen asioiden puheeksi ottaminen lapsen terveystarkastuksessa on oppimisen paikka.

– Vaatii tiettyä rohkeutta, kun perheen asioista kysytään lapsen terveystarkastuksessa suoraan ja kasvotusten. Vanhemmat ovat jo hyvin valmiita avoimesti puhumaan. Terveydenhuollon ammattilaiselle tässä onkin oppimisen paikka, sanoo LT, koululääkäri Marke Hietanen-Peltola Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymästä.

Pari vuotta Hietanen-Peltola on luotsannut Forssan seudun viiden kunnan hanketta, jossa kouluterveydenhuoltoa kehitetään yhä paremmin vastaamaan konkreettisia tarpeita, jotka kumpuavat lapsiperheen arjesta. Perspektiiviä visioille antaa kymmenen vuoden työkokemus Forssan ja Tammelan koululääkärinä.

– Lääkärin asenne ratkaisee. Lapsen terveys on osattava nähdä kokonaisvaltaisemmin kuin painon, pituuden ja ryhdin mittarilla. Perinteinen koululääkärin ja kodin yhteydenpito lappujen välityksellä on siis aikansa elänyttä.

Koululääkärin työ muuttuu palkitsevammaksi

Perhekeskeisiä työotteita on nyt Forssan seudulla testattu ensimmäisen luokan oppilaiden laaja-alaisissa terveystarkastuksessa ja 7. luokkalaisten terveystapaamisissa. Lapsi ei tule yksin koululääkärin vastaanotolle, vaan mukaan ovat tervetulleita myös isä, äiti ja sisarukset. Perheelle on varattu aikaa 45 minuuttia.

Vanhemmat ovat jo kotona täyttäneet esitietolomakkeen, jossa käydään läpi koko perhettä koskevia asioita.

– Koululaisen isä ja äiti tarvitsevat vahvistusta siinä kuin vauvan vanhemmat. Koululääkärinä annan heidän kertoa, missä ovat onnistuneet. Kehuminen auttaa puhumaan myös vaikeista asioista.

Lapsen nukkumaanmenoajat, tietokoneella pelaaminen ja pelot voivat kodin seinien sisällä paisua isoiksi ongelmiksi. Enää ei kuitenkaan ole tabu kertoa masennuksesta ja työttömyydestä, mutta perheväkivallasta vaietaan yhä.

– Tärkeää on pysähtyä asian äärellä. Parhaimmillaan koululääkärin vastaanotto on matalan kynnyksen paikka kertoa lapsen ja perheen ongelmista. Vanhemmat saavat koululääkäriltä kaipaamaansa tukea ja pääsevät siinä peilaamaan ajatuksiaan.

Tarvittaessa järjestetään uusi tapaaminen perheen kanssa.

– Koululääkärin työ muuttuukin yhä palkitsevammaksi, kun hän ei ole vain koululla piipahtava konsultti, vaan osa oppilashuollon verkostoa. Forssalaisperheet ovat ottaneet uudet käytännöt suosiolla vastaan. Hankkeen kokemusten perusteella Marke Hietanen-Peltola on valmis uskomaan, että asennemuutos jää elämään, vaikka Perhekeskeinen kouluterveydenhuolto -hanke päättyy puolen vuoden päästä.

– Yli 90 prosenttia vanhemmista osallistuu terveystarkastukseen. Moni järjestää vaikka pekkaspäivän, että pääsee lapsensa mukaan.

Kerttuli Punkari

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030